Симона Белчева е адвокат в адвокатско дружество Цветкова&партньори. Специализира в

...
Коментари Харесай

Новият режим за получаване на синя карта на ЕС и Единно разрешение за работа

Симона Белчева е юрист в адвокатско сдружение " Цветкова&партньори. " Специализира в региона на имиграционното право и вложения, корпоративното и комерсиално право, както и в областта на трудовото право и трудовата миграция. Стефан Цветков е сътрудник в адвокатско сдружение " Цветкова&партньори. " Специализира в корпоративното и комерсиалното право, правото на осведомителни и информационни технологии, сливания и придобивания и трудова миграция. Автор на голям брой публикации в региона на трудовата миграция, взел участие в редица начинания за промени в процедурите за наемане на експерти от трети страни.
На 12 март т.г. в Държавен вестник бяха обнародвани значими промени в Закона за чужденците в Република България (ЗЧРБ). С тях бяха въведени редица нови учредения за престояване у нас, като в същото време бяха прецизирани процесите по наемане на работа на жители на страни отвън Европейски Съюз посредством синя карта на Европейски Съюз и посредством Единно позволение за работа и престояване.

Промените ще обиден редица локални и интернационалните компании, които наемат или се канят да наемат чиновници от страни отвън Европейски Съюз. Извършена е цялостна проверка на правния режим за достъп до пазара на труда на чужденци отвън Европейски Съюз - както в процедурата по приемане на синя карта на Европейски Съюз, използвана за висококвалифицирани експерти, по този начин и в процедурата по приемане на Единно позволение за престояване и работа, относима за всички други чужденци, които желаят да работят в страната, само че не дават отговор на изискванията за практикуване на висококвалифицирана претовареност. Важна смяна, която се отнася и до двете процедури, е въвеждането на опция всички документи да се подават на едно гише, т.е. целият развой по кандидатстване за синя карта или за позволение за престояване и работа ще се води пред дирекция " Миграция ", която ще приема документите и ще ги разпределя сред съответните институции, без да е належащо работодателят да посещава други институции. Предвидена е електронна връзка сред всички страни, които имат отношение към процедурата, като по-голяма част от кореспонденцията сред другите държавни органи и сред дирекция " Миграция " и работодателя/чужденеца ще се прави по електронен път. Заложени са също по този начин и оптимални периоди за привършване на процедурите - надлежно два месеца за единно позволение за престояване и работа и три месеца за синя карта на Европейски Съюз.

Всички тези промени в закона ще са в действие и ще се ползват от 1 юни 2021 година Дотогава работодателите, които желаят да наемат експерти отвън Европейски Съюз, би трябвало да се срещнат детайлно с процедурата и да приготвят своите правни и HR отдели за новия ред за кандидатстване за синя карта на Европейски Съюз и Единно позволение за престояване и работа. Важно е да се означи, че всички почнали и неприключили до 31 май 2021 година производства по даване на синя карта и единно позволение ще се довършват по досегашния ред .
Синя карта на Европейски Съюз
Най-важните промени във връзка с висококвалифицираната претовареност са ориентирани към прецизиране на процедурите за наемане на такива експерти от трети страни.

А/Преустановява се досегашната прекомерно подложена на критика от всички работодатели процедура да се подават едни и същи документи пред разнообразни институции и е открито така наречен подаване на документите " на едно гише ". В предходния вид на закона процедурата минаваше през няколко стадия, всеки от които се организираше поредно пред разнообразни институции, в това число Агенцията по заетостта, дипломатическите представителствата на България зад граница (посолства, генерални консулства, консулства и почетни консулства), дирекция " Миграция ", Инспекция по труда и прочие С измененията процедурата се консолидира и централизира в една единствена институция, а точно дирекция " Миграция " , която приема всички заявки и документи и има обвързване да ги изпрати за следващи съгласувателни процедури до всички останали способени институции.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР