Симеон Сакскобургготски уважи официалната церемония по случай пускането в движение ...

Симеон Сакскобургготски уважи официалната церемония по случай пускането в движение

Симеон Сакскобургготски се качи в локомотива, кръстен на цар Борис III

Симеон Сакскобургготски почете формалната гала по случай стартирането в придвижване на двата най-нови локомотива, оповестиха от БДЖ. Единият е наименуван на неговия татко - цар Борис III.

Локомотивите Смартрон са получени в осъществяване на контракта с ДЗЗД " Сименс Трон " за доставка на общо 15 от тях. С идването на тези два локомотива договорът е изпълнен предварително, според който доставката би трябвало да бъде осъществена до края на 2021 годинаДругият локомотив ще носи името на цар Константин Тих Асен.

Всеизвестен е фактът, че цар Борис III е бил извънредно огромен фен на железницата, труженик за нейното развиване в България и дееспособен ватман на парен локомотив.

В тази връзка стартирането в придвижване на новите два локомотива се реализира на публична гала в локомотивното хранилище в Подуяне в наличието на особено поканения от БДЖ правоприемник на царското семейство Н.В. Симеон Сакскобургготски, пишат от БДЖ.

Локомотивното хранилище е мястото, което цар Борис III постоянно посещавал, с цел да следи процеса на работа в железницата.

Н.В. Симеон Сакскобургготски си спомни с трогване за детските години, когато татко му го е качвал в парните машини, които е управлявал и в символ на почитание към работата на железничарите връчи на управлението на БДЖ неповторим портрет на цар Борис III в железничарска униформа, споделят още от Железницата.На представянето на новите локомотиви са участвали още представители на управническия екип на БДЖ, заместник-кметът по направление " Транспорт и градска подвижност " в Столична Община и Белоградчишкият свещеник и викарен свещеник на Софийския митрополит Поликарп, който е направил водосвет за безаварийно пътешестване на локомотивите.Всички локомотиви Смартрон на БДЖ разполагат със характерен QR код, при сканирането на който посредством мобилно устройство се появява информация за историята на самия държател.

Друга забавна детайлност е, че на челото на всеки Смартрон е изобразена по една писмен знак от глаголицата, което е самобитен метод за разпространение и предпазване на българските полезности и богата история.

Чрез доставката на нови локомотиви и осъществяването на ремонтната стратегия БДЖ към този момент разполага с нужния запас за осъществяване на Графика за придвижване на влаковете, откакто е преодолян систематичния дефицит на локомотиви. По този метод се чака доста възстановяване на услугата като времепътуване и понижаване на насъбраните закъснения от дефицит на тягов преносим състав и пораждане на чести спешни повреди, показват още от БДЖ.

Източник: trud.bg