SIM картите са туптящото сърце на нашия мобилен, свързан живот.

...
SIM картите са туптящото сърце на нашия мобилен, свързан живот.
Коментари Харесай

Функция в Android 13 може да означава края на SIM картите

SIM картите са туптящото сърце на нашия мобилен, обвързван живот. Тези дребни модули разрешават на потребителите да получават позвънявания, да изпращат известия и да се свързват с всевъзможни интернет услуги. Те са толкоз неразделна част от телефоните, че производителите би трябвало да намерят метод да ги включат, без значение от рестриктивните мерки в пространството. В резултат на това видяхме, че форм факторът се свива от огромни през мини и микро и в последна сметка нано SIM карти. В наши дни, някои телефони даже имат вградени SIM (eSIM) карти, които могат да заменят обичайните карти. За страдание, eSIM имат няколко казуса, които биха могли да им попречат да поемат напълно ролята си - само че наподобява, че Гугъл може да има подготвени решения в Android 13.

Основният проблем тук е по какъв начин да се предложи нещо сходно на поддръжка на двойна SIM карта с eSIM чипове, които работят единствено с една абонатна линия в даден миг. Решението на Гугъл употребява нещо, което колосът назовава голям брой задействани профили (MEP) , с цел да разреши голям брой дейни SIM профили на една eSIM. С други думи, един детайл на eSIM ще може да се свърже към два разнообразни оператора по едно и също време.

Това, което прави MEP метода на Гугъл забавен е, че всичко се случва на софтуерно равнище. Множество логичен интерфейси служат като самостоятелни информационни канали сред SIM профила и модема на телефона, като в същото време поддържат единствено една същинска физическа връзка сред съставените елементи. Гугъл прибавя API класове към AOSP, които ще разрешат на приложенията на оператора да получават информация за логическите и физическите интерфейси дружно със SIM профилите, съхранявани в тях.

Докато eSIM сега могат да съхраняват няколко профила в един чип и да поддържат превключване сред тях, единствено един профил може да бъде деен в даден миг, Hicomm. С други думи, единственият метод да получите поддръжка за две SIM карти със съществуващите решения е да закупите устройство с голям брой eSIM, голям брой физически SIM карти или eSIM и физическа SIM карта.

Така че за какво просто да не употребявате две eSIM, ще кажете? Това подкопава цялостната технология, защото съществуването на две eSIM към момента би лимитирало наличното пространство - въпреки и в по-малък мащаб от физическите карти.

Всичко сочи, че Гугъл вкарва тази заредена поддръжка на eSIM на Android 13. Към момента AOSP препраща към технологията, до момента в който уебсайтът на Android Developers допуска, че Android 13 може да я интегрира в себе си. Някои нови MEP API даже към този момент участват в Android 13 DP2. В момента просто чакаме да забележим някои разновидности на нея най-сетне да станат общодостъпни – добре, че A13 бета версията е тъкмо зад ъгъла.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР