Силното земетресение в Турция отне живота на над 40 души.

...
Силното земетресение в Турция отне живота на над 40 души.
Коментари Харесай

След труса в Турция - разследват се не отговорните, а критиците

Силното земетресение в Турция лиши живота на над 40 души. Анкара вероятно можеше да избави живота на доста от тези хора, само че не го направи, считат мнозина. Сега се води следствие. Не против виновните, а против критиците, написа " Дойче веле ".
Наджи Гьорюр от дълго време беше предизвестил за големия риск от мощно земетресение във вилаета Елязъ в Източна Турция: 72-годишният геолог от Техническия университет в Истанбул произлиза точно от земетръсния район.
През последните месеци той неуморно засипваше управляващите и жителите на своя роден край с предизвестия. По малкия екран и в границите на разнообразни обществени изяви ученият като мантра повтаряше едно и също: задава се тежко земетресение. Той беше уведомил районните управляващи и армията, предприе даже пътешестване до тази отдалечена провинция, с цел да убеждава хората да укрепят в допълнение къщите си.

Пред CNN-Türk още през октомври Наджи Гьорюр категорично уточни Сивридже като вероятен център на тежко земетресение. Малкото градче в действителност се оказа епицентър на по-сетнешните мощни земетресения. Всичките старания на геолога обаче се оказаха напразни. " На процедура не бе осъществено нищо от това, за което настоявах ", споделя той с огромна мъка.

И фактически, последствията от бездействието са съдбовни: броят на починалите съгласно формалните данни от понеделник (27 януари) е повишен на 41. Ранени са над 1000 души, от които 84 към момента се намират по лечебни заведения. Ако избавителните отряди не бяха реагирали по този начин бързо, жертвите щяха да са още повече, уверен е Ибрахим Алтан, общоприет шеф на Турския червен полумесец.

Още в нощта след земетресението от Анкара дойдоха първи реакции. Турският президент изпрати посредством Туитър пожелания за бързо излекуване на всички ранени, както и съболезнования на всички близки и родственици на жертвите. Малко по-късно Ердоган посети района, обиден от естественото злополучие.

Анкара не търпи рецензии

Същевременно обществените медии в Турция се изпълниха с мнения на хора, които показват недоволството си от политиката на турското държавно управление. Мнозина от тях питат дали страната не е трябвало да работи по различен метод, с цел да опази живота и здравето на популацията. Ердоган реагира с неспокойствие и на собствен ред разгласи, че критиците на държавното управление се пробват да употребяват нещастието на хората за евтини политически цели.

На многочислените въпроси в обществените медии какво тъкмо е подхванало неговото държавно управление през двете десетилетия, откогато е на власт, с цел да подсигурява сигурността от трусове, президентът отвърна с реторичен въпрос: " Нима бихме могли да стопираме и трусове? "

Едно е ясно: ръководещите не търпят рецензия. Това се разбра и от друго: единствено в границите на няколко часа прокуратурата в Анкара заведе следствия против 50 души, обвинявайки ги за " провокативни изказвания " в обществените медии, свързани със земетресението. Въпросните хора били разпространявали " боязън и суматоха " и подлагали на обществено оскърбление турския народ, както и страната с нейните органи. Най-малко двама са били и арестувани. Според прокуратурата те били разпространявали суматоха посредством подправени изказвания.

" Дойче веле " насочи питане към турското министерство на правораздаването за повече информация по отношение на претекстовете за ареста на двамата арестувани. Но отговор по този начин и не бе даден. Действията на турските управляващи единствено удостоверяват оценките на интернационалните организации за свободата на печата и медиите в Турция: в международната ранглиста на " Репортери без граници " страната в това време заема 157-мо място от общо 180 страни.

Опасността към момента не е изчезнала

Геологът Наджи Гьорюр счита, че заплахата от нови трусове въобще не е намаляла. Той твърди, че районите източно от Елязъ по посока на Бингьол, както и югозападно - наоколо до Малатия, си остават мощно застрашени. Тези градове са ситуирани по линията на източноанадолския разлом, който се засилва в последно време.

Подобни настойчиви предизвестия не са нещо ново за Турция. Преди малко повече от 20 години едно пагубно земетресение травмира цялата страна. През август 1999 земетръс от 7,6 по Рихтер разтресе Северна Турция и района на Истанбул. Повечето от разрушенията тогава се дължаха на некачествено строителство. Загинаха над 18 хиляди души, ранени бяха близо 50 хиляди Наджи Гьорюр счита, че в 16-милионната турска метрополия може да се повтори сходно разрушително земетресение, а след ужасяващото злощастие от Елязъ той е уверен, че управляващите и в бъдеще няма да бъдат добре готови.

Впрочем през днешния ден (28 януари) в Турция още веднъж бе записано земетресение - с магнитуд 5.1 близо до Измир в Западна Турция.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР