Силно устойчив на антибиотици щам на супербактерията метицилин-резистентен златист стафилокок

...
Силно устойчив на антибиотици щам на супербактерията метицилин-резистентен златист стафилокок
Коментари Харесай

Прогноза: Устойчива на антибиотици супербактерия сред свинете може да се пренесе при хората -

Силно резистентен на антибиотици вариант на супербактерията метицилин-резистентен златист стафилокок (Methicillin-resistant Staphylococcus aureus - MRSA), появил се при добитъка през последните 50 години, може да прескочи и при хората, съобщи ДПА.

Щамът CC398 се е трансформирал в преобладаващия вид MRSA при добитъка в Европа - евентуално заради широкоразпространената приложимост на антибиотици в свиневъдството. Той е и все по-честа причина за инфекции при хората, съгласно създателите на актуалното изследване, оповестено в сп. " иЛайф " (eLife).

Резултатите от него демонстрират, че CC398 поддържа антибиотичната си устойчивост в продължение на десетилетия при свине и други селскостопански животни.

Щамът също така е кадърен бързо да се приспособява към човешки правоприемник, като в същото време поддържа устойчивостта си на антибиотици. Учените споделят, че откритията им акцентират евентуалната опасност, която този той съставлява за публичното опазване на здравето.

Щамът CC398 е обвързван с увеличаващ се брой случаи на болест при хора, както след директен, по този начин и след заобиколен контакт със селскостопански животни.

Д-р Джема Мъри от института " Уелкъм Сангър ", водещ създател на проучването, споделя: " В исторически проект високите равнища на приложимост на антибиотици може да са довели до еволюцията на този мощно резистентен на антибиотици вариант на MRSA в свинефермите ".

" Установихме, че антибиотичната устойчивост на варианта при добитъка е извънредно постоянна - тя се е запазила се в продължение на няколко десетилетия, както и при разпространяването на бактерията с изключение на измежду разнообразни типове добитък ", добавя тя.

Въпреки че използването на антибиотици при добитъка в Европа е по-ограничена спрямо преди време, продължаващото понижаване на свинефермите евентуално ще има нищожно влияние, защото CC398 е прекомерно постоянен.

Щамът най-често се свързва с прасетата, само че се среща и при редица други типове. Изследователите означават, че необикновен растеж на разпространяване се следи в свинефермите в Дания, където MRSA-позитивните стада се са нараснали от по-малко от 5 % през 2008 година до 90 % през 2018 година

Щамът не предизвиква заболяване при прасетата.

Д-р Луси Вайнерт от Факултета по ветеринарна медицина към университета на Кембридж и старши създател на публикацията споделя: " Разбирането на появяването и триумфа на CC398 при европейските животни и способността му да заразява хора е от жизненоважно значение за ръководството на риска, който той съставлява за публичното здраве ".

Метицилин-резистентният стафилокок е разпознат за първи път при хора през 1960 година Поради устойчивостта си на антибиотици, бактерията е доста по-трудна за лекуване от други бактериални инфекции. Световната здравна организация (СЗО) понастоящем я счита за една от най-големите закани за човешкото здраве.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР