Силно радиоактивните отпадъци ще трябва да останат съхранявани в атомните ...

Силно радиоактивните отпадъци ще трябва да останат съхранявани в атомните

Притеснения в Германия за съхранението на радиоактивните отпадъци от АЕЦ

Силно радиоактивните боклуци ще би трябвало да останат съхранявани в атомните електроцентрали в Германия най-малко през следващите 50 години заради липса на хранилище да бъдат съхранявани за непрекъснато . Това обяви ръководителя на комисията, която разглежда окончателните решавания за предпазване на ядрените боклуци , осведоми ДПА.

Михаел Зайлер означи , че съхраняването на отпадъците в непрекъснато хранилище ще бъде завършено към 2080 година . Последната атомна електроцентрала в Германия ще бъде спряна до края на следващата година.

Това означавало, че експлоатационният живот на 16-те временни депа ще бъде надхвърлен доста , акцентира Зайлер.

След отмяната на проектите за предпазване на отпадъците в соления купол Горлебен в провинция Долна Саксония, немският парламент дефинира 2031 година като дата за разкриване на ново място.

" След това ще има разрешителни процедури и строителството " , сподели Сейлър. " Това ще отнеме почти 20 години, а ние ще бъдем до 2050 година " Само на този стадий тестванията могат да стартират .

" Имаме 16 временни склада за предпазване в Германия, където се съхраняват силно радиоактивни боклуци " , сподели инженерът. " При повечето от тях лицензът за експлоатация изтича през 2045-46 година "

Разумните оценки предполагат, че може да отнеме към 30 години, до момента в който всички контейнери бъдат преместени от междинното вместилище в непрекъснатото хранилище .

" Това означава, че окончателното предпазване ще отнеме от 2050 до 2080 година " , сподели Сейлър.

Съответното законодателство планува , че хората и околната среда би трябвало да бъдат защитени от радиация от крайното хранилище за един милион години.

Източник: news.bg