Силно понижение в доверието към действащите политически сили показва изследване

...
Силно понижение в доверието към действащите политически сили показва изследване
Коментари Харесай

Алфа Рисърч: ГЕРБ се срина до 14,5%, партията на Слави е трета


Силно намаляване в доверието към настоящите политически сили демонстрира проучване на „ Алфа Рисърч “. Според изследването, в случай че изборите са в този момент, Народното събрание ще е извънредно пъстър, а вътре влизат плановете на Мая Манолова и Слави Трифонов.

Според данните ГЕРБ са се сринали до 14,5%. Българска социалистическа партия също има спад – 10,4 на 100. Партията на Слави Трифонов „ ИТН “ излиза като трета политическа мощ в изследването с 10,26 на 100. По традиция Движение за права и свободи постоянно държат третото място и при предварителни сондажи и при резултатите от изборите.

Ако изборите са в този момент, в Народното събрание щяха да влязат 6 или 7 партии на база на гласуващите - ГЕРБ, Българска социалистическа партия, " ИТН " на Слави Трифонов, групировката " Демократична България ", Движение за права и свободи, " Изправи се.бг " (Мая Манолова) и вероятно " Обединени патриоти ", които са на кантар за влизане в идващ парламент:

14,5 % за ГЕРБ, 10.4% за Българска социалистическа партия, 10,26% за „ ИТН “, „ Демократична България “ би взела 6,7 %, Движение за права и свободи – 4,5%, „ Изправи се “ на Мая Манолова е с 3,2 %. Обединените патриоти нямаш късмет да влязат в Народното събрание с 2,2%. Проучването е направено по поръчка на „ Дневник “ в интервала 23 - 30 юли 2020 година измежду 1017 души по метода лице в лице.

Според проучването, доверието в Бойко Борисов е едвам 23 %, а в президента Румен Радев – 43%.

Има българи – към 6 на 100, които виджат като вероятен предстоящ министър председател Слави Трифонов.

Най-голяма част от интервюираните – 57,2 на 100 обаче не виждат капацитет в нито една партия да се пребори с корупцията. Най-много упования има към президента Радев - 20,1%. Той е следван от Борисов, само че с съвсем два пъти по-малко поддръжка - 11,1%, Слави Трифонов (10,9%) и Христо Иванов (8,2%). Мая Манолова е със 7,3% по отношение на водача на Българска социалистическа партия - Корнелия Нинова - 3,2%.

Преценката на множеството българи (48,5%) е за съдружно държавно управление и в идващия парламент. Като най-висока поддръжка събира кабинет с присъединяване на " Демократична България " - или в коалиция с ГЕРБ (8,1% виждат подобен вариант) или повече с партията на Слави Трифонов - 9,4%.

Българите са разграничени в позицията си за незабавна оставка на държавното управление и провеждането на предварителни избори - 39,3на 100 са на това мнение, а 36,8 % са за оставане на кабинета до постоянния избор за парламент напролет на 2021 година

Разрез на електоралните настройки, демонстрира, че в София сега " Демократична България " има 11,9% поддръжка при възможни избори и е втора политическа мощ с дребна разлика по отношение на ГЕРБ - 13% (малко над половината в столицата към момента не са решили по какъв начин да гласуват).

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР