Силно нарасналите цени на природния газ, нарушеното търсене на синьото

...
Силно нарасналите цени на природния газ, нарушеното търсене на синьото
Коментари Харесай

МАЕ: Търсенето на газ в Европа ще отбележи рекорден спад през 2022 г.



Силно повишените цени на природния газ, нарушеното търсене на синьото гориво в промишления бранш и ограниченията за икономисване на сила ще понижат потреблението на газ в развитите стопански системи на Европа с 10% тази година, като това ще се окаже най-големият спад на европейското газово ползване в историята, уточни Международната организация по енергетика (МАЕ) в своя тримесечен отчет за газовия пазар, оповестен в понеделник.

Прогнозата за спад с 10% в търсенето на природен газ в границите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз - Европа отразява упованията за по-високи цени на газа и упоритостта на Европейски Съюз да понижи потреблението на газ с 15% сред август 2022 година и март 2023 година в съпоставяне със междинната стойност за предходните пет години.

" Ако приемем междинни метеорологични условия, търсенето на газ в жилищния и комерсиалния бранш се чака да остане под равнищата от 2021 година “, се споделя още в отчета на МАЕ.

Поради стремглаво високите цени и многото стеснения пазар на синьо гориво се предвижда, че потреблението на природен газ в бранша за произвеждане на електрическа енергия в Европа ще спадне с близо 3% тази година, до момента в който промишленото търсене на газ се чака да се сви с до 20%, предвижда Международната организация по енергетика.

Енергоемките промишлености в Европа, в това число производителите на алуминий, мед и цинк, както и производителите на стомана, към този момент предизвестиха управляващите в Европейски Съюз, че са изправени пред екзистенциална опасност от скока на цените на електрическата енергия и газа.

След упования рекорден спад в търсенето на газ през тази година, Европа е изправена пред още една година на стесняване на потреблението на газ през 2023 година, когато търсенето измежду страните членки на Организацията за икономическо сътрудничество и раз в Европа се чака да намалее с нови 4% на фона на високи цени, предвижда още МАЕ. Агенцията също по този начин означи, че " по-нататъшно евентуално спиране на доставките на съветски газ основава спомагателен риск от утежняване на тази вероятност ".

Кейсуке Садамори, шеф на МАЕ за енергийните пазари и сигурност, разяснява последния отчета:

" Перспективите за газовите пазари остават помрачени, не на последно място заради безразсъдното и непредвидимо държание на Русия, която разруши репутацията си на благонадежден снабдител. Но всички признаци сочат, че пазарите ще останат доста напрегнати и през 2023 година “.

Изпълнителният шеф на МАЕ Фатих Бирол сподели през предходната седмица, че газовият пазар може да бъде още по-затегнат през идната година спрямо към този момент затегнатите пазари на полутечен природен газ (LNG) през 2022 година

По обявата работи: Явор Римски
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР