Силно издание на музикалния фестивал Пловдив джаз фест ни очаква

...
Силно издание на музикалния фестивал Пловдив джаз фест ни очаква
Коментари Харесай

Пловдив джаз фест - празник на живота

Силно издание на музикалния фестивал Пловдив джаз фест ни чака и тази година. Откриването е на 31 октомври, а фестът продължава до 3 ноември, като всички огромни концерти ще се проведат в Дома на културата „ Борис Христов ”. Успоредно с осъществяванията на огромна сцена можем да послушаме подбрани музиканти и пред камерната аудитория на Бибоп кафе.

Две седмици преди старта се усеща характерната атмосфера в Пловдив на един от най-старите и обичани фестивали. Според певицата и уредник на събитието Мирослава Кацарова това е по този начин, тъй като в града се събират хора, които обичат живота. „ А джаз фестивалът е самобитен празник на живота ”, разяснява пред „ Марица ” грациозната лейди.

Откриващата вечер е с концерт на бразилската певица и пианистка Елиане Елиас. Грандамата ще показа албума си " Човекът от Ла Манча " - един мюзикъл на Бродуей, който тя претворява със своето пиано и трио. В песните се усещат известни нюанси на испанската музика. Елиане идва със своето трио и брачна половинка си Марк Джонсън. Той е последният басист от бандата на именития пианист Бил Евънс.

Във втората вечер на фестивала ще слушаме прелестната Диана Дероуз, също певица и пианистка. Американка, която ще бъде показана в компанията на български джазмени. Пак на 1 ноември е квалифициран и втори концерт, малко по-късно вечерта, с Влатко Стефановски и Теодосий Спасов. Това е едно извънредно балканско дуо, споделя Мира.

В третата вечер вършим бенефис на „ Бели, зелени, червени ”, на които тази година ще бъде връчена огромната премия за повсеместен принос към джаза. Техни студенти и възпитаници ще изнесат концерт пред пловдивската аудитория. А второто присъединяване за вечерта също е обвързвано с исторически фигури на джаза. Единият е Дейв Холанд фамозен още като басиста на Майлс Дейвис.

Няколко години поред Пловдив джаз фест представяше един от най-хубавите си планове " Четири дами пеят джаз ". В него бяха надарените и разнообразни една от друга Мирослава Кацарова, Хилда Казасян, Белослава и Андрония Попова - Рони. С голяма тъга изпратихме от този свят Андрония предходната година. Тя получи посмъртно премия за повсеместен принос към джаза. " Благодарение на този фестивал открих дълбините на нейния неповторим свят и тя стана амулет на Пловдив джаз фест ", споделя със сълзи на очите Мирослава. Тя има вяра, че " Рони е с нас духом и ни следи ". " Четири дами пеят джаз " повече няма да съществува.

" Ще продължим да съблюдаваме линията на фестивала, а точно да продуцира нови и забавни планове. Има млади и надарени актьори, на които е хубаво да отдаваме внимание, до момента в който са измежду нас ", сподели още джаз певицата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР