Силният стрес може да предизвика синдром на разбитото сърце, писа

...
Силният стрес може да предизвика синдром на разбитото сърце, писа
Коментари Харесай

Силният стрес може да предизвика синдром на разбитото сърце

Силният стрес може да провокира синдром на разрушеното сърце, писа в. "Гардиън ", като цитира данни от проучване на английски учени.
Две молекули, които се образуват при високо равнище на стрес, могат да провокират синдрома на разрушеното сърце.
При това положение отслабва лявата камера на сърцето. Най-често този синдром се появява при мощен прочувствен потрес и отделянето на адреналин в тялото, въпреки че не е открита повода, която го провокира.
Симптомите на синдрома на разрушеното сърце са съвсем като тези при инфаркт и е допустимо да бъдат комплицирани. Синдромът на разрушеното сърце е именуван също Такоцубо кардиомиопатия.
Британските учени от лондонския Импириъл колидж са разкрили в кръвта на пациенти, страдащи от синдрома на разрушеното сърце, молекулите микроРНК-16 и микроРНК-26а, свързани с меланхолия, тревога и нараснало равнище на напрежението.
Те са изследвали въздействието на двете молекули върху сърдечни кафези на хора (взети от органи, за които е открито, че не са подобаващи за трансплатнация) и на плъхове. Оказало се, че по-късно сърдечните кафези - както човешките, по този начин и тези от плъховете, са станали по-чувствителни към адреналина.
"Обичайно при пациенти с този синдром долната част на сърцето стопира да бие, а горната част стартира бие по-силно ", изяснява лекар Лиъм Коуч от изследователския екип. "Открихме, че това се случва и когато сърдечните кафези са изложени на въздействието на двете молекули по време на проучванията ни.
Наблюдава се същото, което и при синдрома на разрушеното сърце. Това ни кара да считаме, че високите равнища на стрес е доста евентуално да способстват за отключването на положението ".
Британските учени обаче споделят, че получената информация към момента не е задоволителна за безапелационни изводи.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР