Силният пазар и растящите наеми засилиха интереса към развитие на

...
Силният пазар и растящите наеми засилиха интереса към развитие на
Коментари Харесай

Рекордно количество офис площи са били отдадени под наем в София през 2017 година

Силният пазар и растящите наеми ускориха интереса към развиване на нови планове за офисни, търговски и индустриални площи. Данните на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton демонстрират растеж на строителната интензивност във всички сегменти на пазара на бизнес парцели, подкрепяна от постоянния стопански напредък и положителните макроикономически индикатори. В резултат от това през 2018 година се чака на пазара да излязат забележителен размер нови офисни, търговски и складови площи.

" През миналата година бяхме очевидци на пазар на наемодателите - със засилено търсене на качествени парцели, ниски равнища на свободни площи и леко повишаване на наемните цени. На този декор не е учудваща високата предприемаческата интензивност, която чакаме през 2018 година да докара до равномерен растеж на предлагането на парцели ", разяснява изпълнителният шеф на Cushman&Wakefield Forton Михаела Лашова.

Прогнозата на консултантската компания е, че новите планове ще балансират пазарите на офисни и индустриални площи и ще доведат до стабилизиране на цените. По-противоречива е картината при комерсиалните площи, където огромните градове са релативно наситени и за нови търговски центрове ще е по-трудно да пробият и да се наложат.

Офис площи

Пазарът на офиси остава най-активен спрямо останалите, като през 2017 година в София бяха отдадени чартърен 198 000 кв. м. Този размер е с 46% по-висок по отношение на миналата година и е рекордно висок за пазара досега.

Само през последното тримесечие бяха отдадени чартърен 64 109 кв. м, което трансформира края на 2017 година в най-силния интервал от 2008 година насам. Основен източник на интензивност са IT секторът и центровете за споделени услуги, които остават основни наематели на пазара.

Макар и през 2017 година на пазара да излязоха огромни планове като City Tower и Millenium Center, общото предложение набъбна с едвам 117 000 кв. м. Единствената по-значима приключена офис постройка през последното тримесечие бе Polygraphia Office Center, която добави 10 000 кв. м отдаваема повърхност в централните региони на София. Като цяло дефицитът на огромни площи Клас А (над 2000 кв. м) остава и за това свидетелства фактът, че упоменатите планове бяха съвсем напълно отдадени чартърен още преди позволение за прилагане.

През 2018 година на пазара се чака да излязат близо 180 000 кв. м нови офиси, чието строителство е почнало или е възобновено през последните две години. Няма изгледи за пренасищане на пазара, защото към 40% от тези площи към този момент са контрактувани с наематели или са за лично прилагане.

Общо офисите в градеж или в план в столицата все още са близо 440 000 кв. м, планувани за довеждане докрай до края на 2020 година Очаква се през идващите години това да докара до равномерен растеж на незаетите площи и да сложи под напън наемите.

За момента обаче пазарът е постоянен. Към края на 2017 година междинният дял на свободните площи в София е 9.6%, а офертните наеми в първокласни планове са 13.5 евро/кв. м, като означават 4% растеж през годината.

Търговски площи

След като 2017 година завърши без нито един приключен мол или ритейл парк, 2018 година ще добави нови 75 000 кв. м търговски площи към предлагането на пазара. През втората половина на годината се чака да отворят Delta Planet Mall във Варна и Plovdiv Plaza в Пловдив. И в двата града към този момент има по два работещи мола и откриването на трети ще е предизвикателство макар възходящото ползване и желанието на търговците да затвърдят пазарните си позиции с нови обекти.

За момента в София се работи интензивно по плановете на Garanti Koza, само че нови търговски площи тази година не се чакат. Пазарът остава постоянен, като фокусът е върху подобряването на комерсиалните миксове на работещите планове, както и запълването на освободените след затварянето на Carrefour и Piccadilly площи.

Заетостта в софийските молове през последното тримесечие на 2017 година остана към 90%. Наемите на първокласни площи се задържаха на 31 евро/кв. м, само че измененията в собствеността на водещи планове и положителния наемен пазар се чака да доведат до лек растеж на цените през идващите месеци. По-осезаем растеж означават наемите на комерсиалните улици, като за магазин за мода с добра локация и повърхност сред 100 и 200 кв. м междинният наем е 48 евро/кв. м.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР