Силициевият кристал Xe HP се очертава като един от най-големите

...
Силициевият кристал Xe HP се очертава като един от най-големите
Коментари Харесай

Intel проектира в Индия „бащата на всички чипове”

Силициевият кристал Xe HP се обрисува като един от най-големите в света

Екипът на Intel в Бангалор може да се прочуе с най-големия графичен чип
(снимка: Raja Koduri / Twitter)

Intel приготвя графичен ускорител Xe HP, който по думите на основният проектант на компанията Раджа Кодури се явява „ бащата на всички чипове ”. Флагманският чип се проектира от инженерен екип в град Бангалор, Индия.

Екипът на Intel в Бангалор прави значима стъпка по пътя към основаване на чип, който може да се трансформира в най-големия силициев кристал, създаден в Индия и един от най-големите в света, написа в Twitter Раджа Кодури. На езика хинди чипът е определян от разработчиците като „ бащата на всички чипове ”.

Раджа назовава този графичен ускорител Xe HP, а освен Xe – това се дължи на обстоятелството, че първите версии на видеокартите Xe няма да са прекомерно мощни, а в тази ситуация приказваме за флагмански чип (HP значи High Performance или „ Висока продуктивност ”). В момента Intel употребява доста елементарна номенклатура – като DG1 или Discrete Graphics 1.
още по тематиката
Като се има поради, че нормално са нужни най-малко 2 години, с цел да може планът да стигне до рафтовете на магазините във тип на приключен артикул, малко евентуално е да забележим този чип преди 2021 година Това значи също, че ускорителят ще бъде създаден по 10- или 7-нм технология и може да се забави при положение на проблеми на Intel при преодоляване на по-тънките правила.

По думите на Кодури, Xe HP е най-големият силициев чип, юридически в миналото в Индия и един от най-големите в света. Вероятно той има поради единствено графичните ускорители, а не чудовища като Wafer Scale Engine, отбелязва WCCFTech. Размерът на чипа от 750-800 мм² ще го направи един от най-големите графични процесори, създавани в миналото, и необикновено мощен.

Всичко това демонстрира, че напъните на Intel в региона на видеокартите са към момента живи и компанията гледа към бъдещето най-малко 2-3 години напред. И макар че е малко евентуално първото или даже второто потомство видеокарти Xe да се окаже прекомерно сполучливо, през 2021 година може би ще се появят първите съществени съперници на GeForce и Radeon.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР