Силите за сигурност в събота стреляха със сълзотворен газ и

...
Силите за сигурност в събота стреляха със сълзотворен газ и
Коментари Харесай

Масови безредици в Ливан

Силите за сигурност в събота стреляха със сълзотворен газ и гумени патрони по протестиращите в Бейрут, някои от които се пробваха да обхванат в барикадиран централен квартал на столицата на Ливан, заяви "Ройтерс ".

Стотици хора бяха събрани като част от вълна от митинги, които обгърнаха Ливан от 17 октомври. Ливанците са гневни на ръководещия хайлайф, който насочи страната към най-тежката икономическа рецесия от десетилетия.

Протестите тласнаха Саад ал Харири да подаде оставка като министър-председател в края на октомври. Преговорите сред главните партии изпаднаха в невъзможност поради образуването на нов кабинет.

Ливан незабавно се нуждае от ново държавно управление, с цел да го извади от рецесията, което също разклати доверието в банковата му система. Чуждестранните донори споделят, че ще оказват помощ единствено откакто страната получи кабинет, който може да вкара промени.

Полицията и силите за сигурност всеобщо се разположиха в Бейрут в събота вечер, преследвайки стачкуващи на улицата, биейки и задържайки някои от тях, споделиха очевидци пред "Ройтерс " протестиращи.

Силите стреляха със сълзотворен газ и каучукови патрони, до момента в който някои протестиращи се пробваха да прокарат стоманени загради, преграждащи пътеки до Народното събрание и държавната централа.

Държавната осведомителна организация съобщи, че сълзотворен газ е принудил няколко души да припаднат, до момента в който Ливанският червен кръст съобщи, че 14 души са ранени, като шестима от тях са задоволително зле, с цел да се нуждаят от настаняване в болница.

Безредиците избухнаха от струпване на яд поради възходящата цена на живота, нови данъчни проекти и водачите, преобладаващи страната след гражданската война 1975 - 1990 година Протестиращите упрекват политическата класа, че доели страната в своя изгода посредством мрежи на корупция.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР