Силистра. Успешно приключи гнездовият период на къдроглавия пеликан в поддържания

...
Силистра. Успешно приключи гнездовият период на къдроглавия пеликан в поддържания
Коментари Харесай

Колонията на къдроглавия пеликан в резерват „Сребърна“ се обнови с около 100 млади екземляра

Силистра. Успешно завърши гнездовият интервал на къдроглавия пеликан в поддържания резерват „ Сребърна “. Това оповестиха от пресцентъра на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Русе . Около 100 млади екземпляра, дружно с възрастните напуснаха резервата и започнаха скитания по поречието на река Дунав и прилежащите водоеми.
Поради извънредно високите температури през месеците декември 2017 година и януари тази година пеликаните се завърнаха в гнездовата колония по-рано от нормалното и започнаха създаване на гнезда и размножаване. Неблагоприятни метеорологични условия в края на февруари доведоха до заледяване на езерото, нахлуване на дребни хищници в колонията, което компроментира гнездовия развой. С повишаване на температурите птиците възобновиха гнезденето и отгледаха потомство. Освен къдроглавите и розовите пеликани направиха опит за гнездене. Тази година към 40 екземпляра обитаваха трайно в колонията на къдлоглавите без очевидно противоборство сред двата типа предпазени птици. За първи път от доста години насам се излюпи и отрасна розов пеликан в резервата.
Без особени инциденти мина размножителният интервал в смесената колония на чаплите и кормораните.
През годината езерото имаше високи водни равнища, което обезпечи положителни условия на водолюбивите птици. В сегашния миг в резервата с изключение на непрекъснато обитаващите птици могат да се следят сиви и белочели гъски. Те избират езерото Сребърна за краткотраен заслон с понижаването на температурите в северните елементи на континента Европа.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР