Силен зимен сезон очаква министерството на туризма, заяви в заяви

...
Силен зимен сезон очаква министерството на туризма, заяви в заяви
Коментари Харесай

Министърът на туризма: Очакваме силен зимен сезон, летният доближи стойностите от 2019

Силен зимен сезон чака министерството на туризма, съобщи в съобщи в " Бизнес.БГ " служебният министър Илин Димитров. По думите му е допустимо той да се окаже даже по-добър от миналия, който беше рекорден.

Летният сезон тази година е доближил индикаторите от предпандемичната 2019. В началото на годината, с експлоадирането на войната в Украйна, е настъпил внезапен спад в резервациите, само че нещата са се възстановили бързо, добави министър Димитров.

Той прикани депутатите да удължат действието на тавана на цената на тока за бизнеса, тъй като в противоположен случай доста хотели биха банкрутирали.

Обяви се и за продължение на мярката за 9% Данък добавена стойност върху туристическите услуги и превръщането ѝ в непрекъсната.

" 9% Данък добавена стойност е мярка, която даже не би трябвало да бъде и краткотрайна, а да важи за целия бранш, за всички заведения за хранене, туроператори и хотели. Това е израз на способността на туризма да прави експорт на място. Аз оставам твърдо зад тази мярка, само че моите планове са едно, а какво ще реши Народното събрание, е друго ", съобщи Илин Димитров.

Министърът на туризма добави още, че повишение на бюджета на ведомството за реклама, би де отразило добре на бизнеса.

" Туризмът дава директно 7% от Брутният вътрешен продукт, а непряко - към 14%, а бюджетът на Министерство на туризма е 0,02% от общия. Всяка партия в Народното събрание заявява, че туризмът е предпочитан отрасъл. Нека да забележим дали това са единствено думи или каузи. По всичко това - по какъв начин ще гласоподават, по какъв начин желаят или какво ще създадат, може да съдим дали това са празни обещания или този път страната ще застане зад туризма. ", аргументира се той.

До края на октомври хотелиерите, настанили украински бежанци, ще получат парите си за първата част от програмата, увери Илин Димитров. Парите за интервала юни-август към този момент са преведени.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР