Сигурно не знаете, че фолклорният ансамбъл Арсенал от Казанлък е

...
Сигурно не знаете, че фолклорният ансамбъл Арсенал от Казанлък е
Коментари Харесай

Отново българин с японски императорски орден

Сигурно не знаете, че фолклорният отбор " Арсенал " от Казанлък е доста прочут в Япония. Но в този момент, когато неговия живописен началник Христо Стоянов е към този момент притежател на японски императорски медал се надяваме да стане прочут и в България.

София

В дъното на тази българо-японска връзка стои една роза и българските национални танци. И тя до някъде прояснява труднообяснимата непосредственост сред българи и японци във времето. Христо Стоянов, хореограф, попада на японска земя още през 1996 година с отбор " Пирин ", само че след две години повежда танцьорите от фолклорния отбор " Арсенал " на юг в Япония в дребното градче Мунаката и Фукуяма, край Хирошима и Фукуока. Стъпва на японска зема с една българска роза.

Днес на всеки Фестивал на розата в Казанлък се тълпят японци. А нашата Кралицата на розата отива във Фукуяма на техния. Христо Стоянов ранг, както го назовават японците ги учи на български национални танци. Създава школа, а неговите танцьори тук учат японски и са дейни участници в обичайните към този момент у нас Дни на японската просвета. " Като братя и сестри сме към този момент. Ние там сме като вкъщи си, а те тук " - споделя носителят на императорски медал " Изгряващо слънце - сребърни лъчи ".

Н. Пр. Масато Ватанабе, дипломат на Япония в България: " Когато японците чуят за България, те незабавно се сещат за киселото мляко, Котоошу и българската роза. А когато стане дума за розата им идва на разум за Казанлък, с Фестивала на розата и Христо Стоянов - дипломат на благосклонност на България там ".
На тържествения обред при връчване на " Изгряващо слънце " нашите танцьори пеят на японски композираната от Христо Стоянов ария " За индивида и другарството ". През ноември в Казанлък се канят да празнуват 20 годишнината на тази необикновена връзка с хората на тази вибрираща островна гърбица земя, там, където уважението прави силата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР