Сигнал за нерегламентирана продажба на хранителна добавка, съдържаща забранена съставка,

...
Сигнал за нерегламентирана продажба на хранителна добавка, съдържаща забранена съставка,
Коментари Харесай

Опасна хранителна добавка се предлага в интернет

Сигнал за нерегламентирана продажба на хранителна добавка, съдържаща неразрешена съставна част, беше подаден от фен. При нас постъпи сигнал за уебсайт, който продава хранителна добавка със съставката йохимбин, която от съвсем 2 години е неразрешена в България със законодателството на Европейски Съюз. Използва се най-вече от спортисти и спортисти, за намаляване, а хранителната добавка, съгласно специалисти, е била много известна измежду потребителите.

Когато се разровихме в интернет, открихме не един и два уеб страницата, които настояват, че оферират тази добавка, само че при опит да я поръчаш, се оказва, че тя в действителност не е налична. Защо е неразрешена – заради обстоятелството, че дейната съставна част йохимбин е неравномерно разпределена в кората на растението йохимбе, а това не разрешава следена доза в крайния артикул. Освен това, противоречиви са и страничните резултати, които предизвиква съставката. Спорни, тъй като съгласно някои специалисти, при верен банкет и здрав организъм, т.е. без съпътстващи болести, тя не е по-различна от други хранителни добавки.

Българската организация по сигурност на храните обаче открива, че в огромни количества, йохимбин предизвиква проблеми със сърдечно-съдовата система, хипертонични рецесии, тревога и натегнатост на организма.

Йохимбин - по този начин се назовава съставката, употребена в хранителни добавки. Извлича се от кората на дървото йохимбе, а главно се среща в Южна Африка. Според изказвания, древноафриканските племена още преди стотици години са го употребявали най-много като афродизиак, само че също по този начин и като средство да подкрепя мъжката импотентност. Днес главно се употребява от спортуващите хора за помощно средство за понижаване на килограмите.

Йохимбин е неразрешен публично със законодателството на Европейски Съюз от 2019г. Регламентът влиза в действие за използване от 13 май 2019г. и оттогава на територията на Европейски Съюз е неразрешено влагането на йохимбин в храни и хранителни добавки. Причината - открито е неравномерно наличие на дейната съставна част йохимбин в кората на растението йохимбе, което не разрешава следена доза на дейното вещество в крайния артикул.

" Това е малко извънредно това решение, като йохимбинът е като всяка една друга хранителна добавка и няма значение какво съдържа една хранителна добавка, дали е витамин, минерал или билка или каквото и да било, има едно изявление, че дозата прави отровата и със всяко едно нещо може да се прекали и да се злоупотреби до степен, която да е рискова за живота ни и йохимбинът не прави изключение в тази връзка. И е значимо да се означи, че тези странични резултати, първо не се следят при всички хора, в огромна част от научните проучвания за йохимбина не се следят никакви промени в кръвното и пулса при множеството хора от участниците, само че в доста други проучвания се следят промени и осреднено това изменение е от порядъка на 5 до 10%”, изясни уелнес консултантът Тихомир Велев.

" При приемане на огромно количество йохимбин, страничните дейности на това вещество се показват в поразяване на нервната и сърдечно-съдовата система, вероятни са натоварване на сърцето, хипертонични рецесии, също по този начин странично деяние е непрекъснатата тревога, натегнатост на организма, въвеждането на организма в един непрекъснат стрес и изтощение, което не е желателно да се случва с консуматорите. Ние проверихме не един уебсайт, защото постъпиха при нас и други сигнали от жители, с изключение на вашия и установихме в действителност предложение на йохимбин, по скоро оповестяване, рекламиране на съставки, съдържащи в състава си йохимбин, само че в множеството уеб сайтове, при опит да бъде закупена рекламираната хранителна добавка се откри, че няма налични количества”, сподели Кремена Стоева, шеф отдел в БАБХ.

Проверката на БАБХ открива наличност единствено в един уебсайт, а количествата са изтеглени и унищожени. На всички уеб сайтове, на които има публикация за предложение на йохимбин са връчени наставления, с цел да се поправя наличието.

" Чуждестранните уеб сайтове за жалост не можем да направляваме 100%, само че се стараем да правим инспекции и да ограничаваме питателните добавки със наличие на йохимбин, като сме прекратили регистрацията на хранителни добавки с йохимбин в България, знаете, че от предходната година режимът за стартиране на пазара на хранителни добавки към този момент е регистрационен и сме заличили всички хранителни добавки, съдържащи йохимбин, които са се осъществили в страната преди 2019г.”, изясни Стоева.

Въпреки това, при нашия опит да закупим в интернет хранителна добавка, съдържаща йохимбин, откриваме уебсайт, в който въпреки всичко се предлага артикул и той е разполагаем сега.

" Отговорност съгласно мен е на потребителя да се поинтересува от това какво приема, по какъв начин да го приема, дали е целесъобразно да го приема въобще”, сподели Велев.

Репортер: Софи Цветкова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР