Сигнал до прокуратурата за неизвършени, но инкасирани дейности от страна

...
Сигнал до прокуратурата за неизвършени, но инкасирани дейности от страна
Коментари Харесай

БСП в Търново даде ВиК далавери на прокурор

Сигнал до прокуратурата за неизвършени, само че инкасирани действия от страна на ВиК сдружението във Велико Търново изпратиха петима общински съветници от групата на Българска социалистическа партия.

Сигналът до Окръжната прокуратура е по отношение на фактуриране и инкасиране от ВиК " Йовковци " ООД за неизвършени действия и услуги, уточни пред публицистите в пресклуба на Българска телеграфна агенция общинският консултант Петко Тюфекчиев.

Според вносителите, от години насам семействата и компаниите от няколко великотърновски квартала са били ощетявани, плащайки за услугата филтриране на отпадните води, която на процедура не са получавали, съобщи общинският консултант Стоян Витанов.

Той уточни, че по сигнали на жители, след изследване на документи и съвещания със експерти, съветниците са открили, че едвам 40 % от отпадните води в община Велико Търново се пречистват в Пречиствателна станция.

В южните елементи на кварталите " Зона В ", " Бузлуджа " и " Чолаковци ", както и част от Западната промишлена зона, промишлената зона " Дълга лъка " и част от остарялата част, отпадните води от семействата се вливат непосредствено в река Янтра, настояват в своя сигнал съветниците.

Освен екологичното измерение на казуса, той има и икономическа страна, тъй като семействата и компаниите заплащат за единия от съставените елементи " филтриране ", който образува цялостната цена услугата, само че на процедура не са я получавали, уточни той. Това е " брутално ощетяване " за което жителите не са знаели, само че вредата е за стотици хиляди левове, уточни Витанов.

Съветниците са подали сигнала до Окръжната прокуратура на 16 юни, дружно с копия на касови бележки за платената услуга. На 17 юни Окръжната прокуратура е изпратила преписката до Районната прокуратура по подготвеност с оглед закононарушение по член 209 и член 311 от Наказателния кодекс, които са свързани с закононарушения срещу собствеността и за машинация с документи с погрешно наличие, уточни Витанов.

Той акцентира, че с изключение на инспекцията дали има осъществено закононарушение, в сигнала на съветниците се упорства, със собствен акт прокуратурата да приключи фактурирането на пречистването на отпадните води, без тази услуга да бъде осъществена.

За сигнала и документите по него ще бъдат осведомени Министерство на регионалното развитие, КЕВР, Асоциацията на ВиК сдруженията и регионалният шеф.

От първи юни тази година цените на ВиК " Йовковци " са нараснали, като приблизително за едно домакинство нарастването ще е с 1, 07 лева, по отношение на досегашната цена за кубически метър вода и ще е в размер на 3, 463 лева, уточни общинският консултант Красин Каракоцев. От тази обща сума съставният елемент " филтриране " ще е 0,816 лева на кубически метър, уточни той.

По думите му в показания преди време бизнес проект на сдружението пред общинските съветници, не е планувано създаване на нова пречиствателна станция, само че в същото време съществуващата сега станция за филтриране, работи с по-малко от половината си потенциал, което значи, че може да поеме отпадните води след създаване на спомагателни колектори в посочените квартали.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР