Сидни. Австралия, Обединеното кралство и Съединените щати подписаха в понеделник

...
Сидни. Австралия, Обединеното кралство и Съединените щати подписаха в понеделник
Коментари Харесай

AFP: Австралия, Великобритания и САЩ подписаха първото споразумение в рамките на АУКУС

Сидни. Австралия, Обединеното кралство и Съединените щати подписаха в понеделник първото съглашение в границите на новия тристранен алианс за сигурност, AUKUS, за шерване на информация за военноморските атомни силови установки. AFP оповестява, че документът е подписан в Канбера от австралийския министър на защитата Питър Дътън и посланиците на Съединени американски щати и Англия.

„ Споразумението със Съединените щати и Англия за продан на информация за атомните силови установки на Военноморски сили ще разреши на Австралия да стане благонадежден и виновен сътрудник на тези страни при потреблението на най-новите технологии “, сподели ръководителят на австралийско министерство на защитата.

В петък съглашението беше утвърдено от президента на Съединени американски щати Джо Байдън. Той акцентира, че използването му „ няма да съставлява непростим риск за груповата защита и сигурност “ на трите страни.

Създаването на AUKUS беше оповестено от Австралия, Обединеното кралство и Съединените щати на 15 септември. Споразуменията, които са договорили, включват проекти Австралия да построи минимум осем нуклеарни подводници, употребявайки американски технологии, и да преоборудва въоръжените си сили с американски крилати ракети. Сега атомните подводници не са на въоръжение в Австралия. Предвид новия пакт Канбера скъса най-големия контракт в историята си с Париж за доставка на 12 подводници на стойност над 50 милиарда евро, като разгласи, че към този момент не дава отговор на националните ползи на страната.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР