Сиамската котка е една от най-разпространените породи, но и една

...
Сиамската котка е една от най-разпространените породи, но и една
Коментари Харесай

Заболявания при сиамските котки

Сиамската котка е една от най-разпространените породи, само че и една от най-древните породи котки. Те са извънредно красиви и интелигентни животни. Те са предразположени към някои котешки болести, които са генетично наследени. Известно е, че сиамските котки живеят по-дълго спрямо другите породи. И въпреки че могат да доближат до достолепна възраст, до момента в който са млади могат да развият избрани здравословни проблеми.

Нека разгледаме някои от честите здравословни проблеми при сиамските котки.

Болест на венците при котките

Подобно на всяка друга порода котки, сиамската порода също е известна с това, че в даден миг от живота си страда от заболяване на венците или устата. Известно е, че пораждат проблеми с венците при котките, когато има инфектиране в някои или всички поддържащи структури, ситуирани в дълбочината на зъба.

Това инфектиране може да възникне, когато храната или минералите стартират да се натрупват по линията на венците. Това може да докара до струпване на зъбен камък, който съставлява кафява люспа, формирана по венците или зъба.

Това последователно може да докара до появяването на котешки гингивит. Ако не се обърне внимание на време, сред венците и зъбите стартират да се образуват дребни пространства. Това се трансформира в идеална среда за размножаване на бактерии и микроби. Когато не се вземат ограничения незабавно, може да се стигне до пародонтоза. Това положение е съществено, защото може да докара до разпространяване на бактерии в цялото тяло, респективно до увреждания на черния дроб и бъбреците. В подобен случай, стопанинът би трябвало да поставя ежедневни грижи за зъбите на котката. Освен това обърнете внимание на храната за сиамската котка – примес от суха и мокра храна.

Котешки очни болести

 Сиамска котка

Макар че това не може да се назова тъкмо болест, въпреки всичко това е положение, на което би трябвало да обърнете внимание. Може да забележите, че при избрани сиамски котки очите са ориентирани допълнително от една посока.

Това отклоняване не затруднява зрителната дарба на котката. Те се назовават единствено като кръстогледи сиамски котки.

Сиамските котки също са известни с това, че страдат от друго заболяване на очите, наречено нистагъм. Това положение може да докара до вибриране на очите. Макар че това не е постоянно срещано заболяване при сиамските котки, би трябвало да го знаете. Когато започнете да забелязвате такова вибриране, по-добре да посетите ветеринаря си допустимо най-скоро. Понякога тези признаци могат да бъдат симптом за нещо по-опасно като сърдечен или бъбречен проблем.

Проблеми с бъбреците при котките

Бъбреците са значима част от тялото. Те филтрират всеки отпадъчен артикул, присъстващ в кръвта. Известно е, че сиамските котки страдат от инфекции, тумори, запушвания или свързани с възрастта проблеми, които от своя страна могат да имат негативен резултат върху бъбреците.

 Болести при сиамските котки

Има моменти, когато бъбреците на сиамките стартират да се утежняват за избран интервал от време. Това от своя страна може да докара до хронично бъбречно заболяване. Трябва да заведете котката си допустимо най-рано на ветеринар, с цел да може лекуването да стартира.

Имайте поради, че увреждането на бъбреците при сиамските котки, а и освен, може да бъде необратимо. Затова лекувайте котката си в точния момент.

Вестибуларна болест

Твърди се, че това е генетично заболяване при сиамските котки. Проблемът е обвързван със заболяване на вътрешното ухо, изключително нервите, които стигат до ухото. Котката ви би почнала да губи равновесие или наклонява глава, в случай че има признаци на вестибуларно заболяване.

Понякога могат да се появят признаци като замаяност или дезориентация на котката. Често това положение минава от единствено. Ако казусът продължава, заведете котката на доктор.

Инфекция на дихателните пътища

Това е постоянно срещано положение при младите сиамски котки. То е съпоставимо с грипа, който нормално се среща при хората.

Малко от сиамските котки се разболяват от инфектиране на трахеята или носа. Заведете котето на ветеринар, с цел да се уверите, че не е бронхит.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР