Сиамската котка е една от най-разпознаваемите породи котки най-вече заради

...
Сиамската котка е една от най-разпознаваемите породи котки най-вече заради
Коментари Харесай

Сиамска Котка

Сиамската котка е една от най-разпознаваемите породи котки най-много поради забавния цвят на козината си и сините си котешки очи. Съществува схващането, че Сиамската котка е с неприятен темперамент, заради което доста хора имат резервирано отношение към тази порода.

История на Сиамска котка

В Древността актуалната страна Тайланд е била известна като Сиам. Преди повече от половин хилядолетие в Сиам са се появили котки, които доста приличали на актуалните Сиамски котки. Според една от версиите за произхода на Сиамската котка тази порода се е появила в другите азиатски страни с помощта на фамозния Път на коприната. Сиамската котка била обожествявана от жителите на Сиам.

Котките от тази порода изпълнявали дълга си дружно с монаси в храмовете. Смятало се, че Сиамските котки водят душите на покойниците в отвъдното. През втората половина на XIX век управникът на Сиам изпратил десетина Сиамски котки в Европа като подарък за кралските европейски фамилии.

Аристократите се влюбили в красивите животни, а британската кралица Виктория станала една от първите хора в страната си, които се заели с развъждането на породата. През 1872 година Сиамската котка е показана на ревю в Лондон, а през 1902 година е одобрен формалният стандарт на породата. След Втората международна война стандартът бил преразгледан, защото се допускали прекалено много вариации.

Стандарт на Сиамска котка

Сиамската котка е висока от 23 до 25 сантиметра, а тежестта й варира от 3 до 7 кг. Главата на Сиамската котка е издължена, с клиновидна форма. Ушите не престават линията на главата по подобен метод, че върхът на носа и върховете на ушите образуват върховете на равностранен триъгълник. Очите са бадемовидни, ситуирани са напряко и са мрачно сини или ярко сини на цвят.

Ушите са относително огромни, с необятна основа. Костната система на тялото е солидна, мускулатурата е добре развита. Крайниците са дълги, лапите са дребни и изящни. Опашката е дълга и тънка. Козината е къса и блестяща. Сиамската котка е със златиста четина, срещат се и сивкави Сиамски котки. На муцуната има тъмна маска, тъмни петна са ситуирани по ушите, краката, лапите и опашката. Не се позволяват бели петна по козината.

Грижи за Сиамска котка

Сиамската котка има потребност от закътано местенце, където да се усамотява. Най-добре е в случай че къщичката на вашата Сиамска котка се намира на по-високо място, с цел да има по-голяма видимост любимката ви. Сиамските котки са склонни към стоматологични проблеми, по тази причина всеки ден е добре зъбите им да се почистват със специфична паста за зъби. Сиамската котка е с къса четина, която не изисква изключително огромни грижи.

Достатъчно е един-два пъти седмично да минавате по козината й с влажна забрадка, с цел да отстраните непотребните мъртви косъмчета. Полезен за козината на Сиамската котка е лекият масаж с влажна ръка. Масажът би трябвало да се прави по посока от главата към опашката. Сиамската котка не би трябвало да се къпе повече от два пъти в годината. Очите на Сиамската котка сълзят, по тази причина би трябвало непрекъснато да се почистват с влажно тампонче. Ушите на Сиамската котка би трябвало да се почистват с памучно тампонче и да й се капят специфични капки за профилактика за ушни инфекции.

 Сиамска Котка

Ако Сиамската котка не играе със стопанина си и няма опция за игри и придвижване, животът й ще бъде доста по-кратък и ще е склонна към доста болести. Препоръчително е да се играе не по-малко от половин час на ден със Сиамската котка, с цел да се усеща добре.

За да не скучае Сиамската котка, оставете й топче за тенис на маса или кълбо прежда, с което да си играе. За Сиамската котка е значимо да развива ловните си инстинкти, което може да стане с играчки, които са закачени на въженца по този начин, че котката да може да ги стигне след скок, или с колички с дистанционно управление.

Сиамската котка обича да играе с деца и постоянно с наслада се включва в игрите им. Сиамската котка не се предлага за фамилии с прекомерно дребни деца, защото те могат да проявят неучтивост по време на играта и Сиамската котка може да ги одраска.

Сиамската котка на драго сърце се оставя да й сложат нагръдник и може да бъде разхождана като куче. Достатъчно е един-два пъти месечно да изведете Сиамската котка отвън дома си, само че въпреки всичко не би трябвало да я разхождате в парка, където е цялостно с кучета. Пикник измежду природата е най-хубавото решение.

Обучение на Сиамска котка

Сиамките са едни от най-умните представители на семейство котки. Те са умни и схващат бързо и елементарно се научават да извършват команди. Любителите на породата ги съпоставят с дребни кучета поради тяхната просветеност и желанието им да извършват команди. Не се предлага да употребявате физическо принуждение при образованието на Сиамската котка, защото тя е злопаметна и ще откри метод да ви отмъсти след време.

Хранене на Сиамска котка

Перфектната храна за Сиамската котка е немазно мляно или ситно нарязано сурово месо, което е попарено с вряла вода и оставено за десетина минути. Месото се дава на котката охладено. Препоръчва се да се дават телешко, говеждо и заешко месо, може да се дава пилешко и пуешко месо. Свинското месо не се предлага за Сиамската котка.

Сварени субпродукти, твърдо сварени яйца, кисело мляко, нискомаслена сметана и извара могат да добавят менюто на Сиамската котка. Котките от тази порода имат проблем с усвояването на зърнените храни и зеленчуците, по тази причина не се предлага да се хранят с тях. За Сиамската котка е доста нездравословно да яде прекомерно доста риба. Сиамската котка би трябвало да яде риба не по-често от два пъти седмично, освен това термично обработена и обезкостена. В противоположен случай може да се получи алергия, която се демонстрира като формиране на дребни рани и отичане на долната челюст. Това може да провокира ненадейно прекъсване на дишането.

Заболявания на Сиамска котка

Сиамската котка е много издържлива, само че има податливост към ушни и очни инфекции, както и към кардиомиопатия - сърдечно заболяване, което е особено за множеството млади котки и постоянно приключва съдбовно.

 Котка Сиамка

Любопитни обстоятелства за Сиамска котка

Въпреки че наподобява надменна, Сиамската котка е нежна и предана към стопанина си и цялото му семейство. Сиамската котка е подготвена да пази стопанина си с цената на живота си. Сиамската котка не обича прекомерно мощния звук и паниката, тя откровено страда, в случай че в къщата всичко е разбъркано, тъй като обича реда и хармонията. Това доста оказва помощ на хора в меланхолия, защото Сиамската котка не им разрешава да не помнят за поддръжката на хигиената в жилището си. Когато издава звуци, с които се пробва да откри контакт със стопанина си, Сиамската котка гледа от самото начало индивида в очите.

Интересен факт е, че цветът на тъмните петна по козината на Сиамските котки зависи от температурата на местността, в която са родени. Колкото е по-студен регионът, толкоз са по-тъмни петната по козината им. Повечето Сиамски котки се раждат чисто бели, само че с възрастта козината им се покрива с петна. Сиамската котка е със комплициран темперамент. Тя постоянно ще се пробва да демонстрира своята самостоятелност. Но като цяло Сиамската котка е доста добра и демонстрира злост към хората единствено в случай че е станала жертва на принуждение от страна на човек.

Световноизвестният съветски шахматист Александър Алехин, който е бил фамозен през 30-те години на предишния век, постоянно карал брачната половинка си да носи Сиамската му котка по време на срещите му. Докато играел, шахматистът ставал през няколко минути, с цел да гали котката си и съгласно всички печелел с помощта на нейната сила.

Сиамската котка не обича да я гушкат и мачкат, само че на драго сърце ще се остави да я галят дълго време. Ако в дома има други домашни любимци, Сиамската котка ще ревнува, тъй като ще ги счита за конкуренция за любовта на стопанина си.

Гласът на Сиамската котка е един от инструментите за манипулиране на стопанина й. Сиамската котка издава доста и разнообразни звуци, с цел да покаже, че има потребност от нещо.

Недостатъци на Сиамска котка

Сред минусите на Сиамската котка е прекомерната й рекламация към храната. Ако храната не дава отговор на усета й, Сиамската котка ще се сърди и няма да се храни най-малко два-три дни. Сиамските котки са склонни към манипулиране и употребяват за това освен чара си, само че и гласа си, който е най-силният измежду всички котки.

Ако на Сиамската котка й е належащо да реализира някаква цел, тя не стопира да издава мощни досадни звуци, с цел да се съобщи стопанинът й и да извърши каприза й. За да покаже на стопанина си, че е ядосана от неговото държание, Сиамската котка може да си разреши да го одраска. Сред минусите на Сиамската котка е че желае да следва стопанина си на всички места по петите.

Ако и вие желаете такава писана, вижте тези разгласи за сиамска котка. Разберете и каква е разликата сред сиамска и тайска котка.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР