Си Цзинпин поема курс на пандемична дипломацияДоскоро Китай изглеждаше смазан

Си Цзинпин поема курс на пандемична дипломацияДоскоро Китай изглеждаше смазан ...

Китай опитва да възстанови пострадалия си заради вируса имидж.


Си Цзинпин поема курс на пандемична дипломация

Доскоро Китай изглеждаше смазан от последиците на коронавируса, а икономиката му стремглаво вървеше надолу. Ситуацията обаче е на път да се промени и зараждането на тази тенденция може да се открие в скорошното изявление на сръбския президент Александър Вучич, пише Financial Times. Миналата седмица той публично се обърна към китайския си колега Си Цзинпин с молба за помощ заради пандемията и това се превърна в така нужната на Пекин пропаганда, за да възстанови пострадалия си имидж.

"Моля ви да ни пратите, каквото можете. Трябва ни всичко - маски, ръкавици, апарати за обдишване. Но най-вече се нуждаем от вашия опит и хора, които биха искали да дойдат и да помогнат", коментира Вучич.

Абонирайте се за Капитал Четете неограничено и подкрепяте усилията ни да пишем по важните теми Търсена възможност

Сърбия не е единствена. Миналата седмица в телефонен разговор Си Цзинпин е казал на испанския премиер Педро Санчес, че Китай ще направи всичко по силите си, за да осигури помощ. И е допълнил, че двете страни трябва да засилят сътрудничеството си след овладяването на заразата. Италия се обърна към ЕС този месец с молба за маски за лекарите, но и тук Пекин реагира първи, като изпрати маски, апарати за обдишване и 300 лекари в подкрепа на закъсалата страна.

Китай прави подобни жестове, включително предоставяне на медицинско оборудване, съвети и персонал, към няколко други държави в Европа, Африка и Близкия изток. Държавните медии информират, че всяка африканска страна ще получи по 20 хил. комплекта за тестване, 100 хил. маски и 1000 защитни костюма за медиците от фондацията на най-богатия китаец Джак Ма.

Всичко това е точно възможността, която Пекин търсеше - начин да започне да затвърждава ролята си на отговорна глобална сила, предлагаща лидерство и хуманитарна помощ във време на паника, като потуши обвиненията, че е първоизточник на коронавируса. "Китай се опитва да превърне здравната си криза в геополитическа възможност. Той подема кампания на "меката сили", насочена към запълване на вакуума, оставен от САЩ", казва Ю Джий, специалист по Китай от британския институт Chatham House.

Всъщност Пекин поема курс на пандемична дипломация и фокусира медийното внимание върху себе си заради помощта за страни в Европа, Африка и другаде. Той има много да наваксва, тъй като мнозина го винят за поредица от погрешни стъпки, спомогнали за превръщането на коронавируса в такава голяма опасност. Но с икономика, която започва да се оттласква от катастрофалните предишни три месеца, има шанс азиатската държава да затвърди международните си позиции - нещо, което изглеждаше немислимо преди месец.

Пример за растеж?

Ако Китай успее да избегне втора вълна на заразата, вероятно ще стане първата голяма страна, която се е възстановила от пандемията. Икономистите прогнозират безпрецедентно свиване на икономиката през първото тримесечие на годината, последвано от рязък отскок през второто.

Ако това стане факт, тогава Пекин ще стане пример за растеж на фона на световна икономическа криза, което ще му даде възможност да се намеси в помощ на други страни, търсещи подкрепа. А това само ще заздрави посланието за "меката сила".

Източник: capital.bg