Си Ен Ен нареди българската попара сред най-екзотичните закуски в

...
Си Ен Ен нареди българската попара сред най-екзотичните закуски в
Коментари Харесай

Как българската попара се оказа сред най-екзотичните закуски в света?

Си Ен Ен подреди българската попара измежду най-екзотичните закуски в света. В публикация за кулинария Каси Барбър я поставя в компанията на тунизийската чорба от леблебия, украинските сирники, японския омлет тамагояки и етиопското дженфо.

Освен нас, и швейцарците похапват потребна каша – с овес, плодове и ядки. В Мароко утринната софра включва багрир – тънки палачинки от грис на дупчици, в Турция – питки със сусам. В Германия е наложително да има колбас – братвурст, вайсвурст, лебервурт.

„ Попарата следва дългогодишната традиция да се употребява останалия самун на идващия ден. Тази топла, успокояваща закуска е обичана закуска от детството на доста българи . Това не е тъкмо каша, не е и хлебен пудинг, въпреки да съвместява характерности и от двете. Топло прясно мляко или чай се сипва в купа, цялостна с начупен на хапки самун, натрошено сирене, масло и захар. Оставя се за известно време, до момента в който течността попие в хляба и ястието стане меко. Яде се с лъжица„, изясняват рецептата за попара от CNN.

Редакторът на класицията прецизира, че сиренето е българският артикул, наподобяващ на гръцкото сирене фета, само че е по-кремообразно и меко спрямо множеството източноевропески сирена. Затова и не придава на попарата прекомерно солен усет.

„ Попарата се познава освен в България, само че и в Македония и Сърбия. У нас си го вършим със сухия самун, като два дни го оставяме да престои. След това му слагаме прясно мляко, масло и потапяме хляба, когато млякото е завряло “, изясни началник Иван Манчев в ефира на „ Събуди се “ за метода, по който се подготвя екзотичната българска закуска. И означи, че е доста значимо хлябът да бъде посърнал, а най-после да сложим захарта.

В България с попара се хранят и деца и възрастни, тя елементарно се преглъща и е потребна.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР