Швейцарците отхвърлиха предложение да се прекрати държавното финансиране на обществената

...
Швейцарците отхвърлиха предложение да се прекрати държавното финансиране на обществената
Коментари Харесай

Швейцарците гласуваха да продължат да плащат по 767 лева за обществената си телевизия

Швейцарците отхвърлиха предложение да се приключи държавното финансиране на публичната телевизия и радио, демонстрира екзит пол на днешния референдум по този въпрос, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

Според анкетата на института gfs.bern, 71 % от гласувалите отхвърлят преустановяване на наложителната такса за публичните електронни медии, която възлиза на 392 евро (767 лева) годишно.

Референдумът бе проведен от младежкото придвижване на Либерално-радикалната партия, съгласно което таксите за публични медии " към този момент нямат нищо общо с тяхното потомство ", израснало с видеострийминга и платените телевизионни канали.

Данъкът за публичната телевизия се назовава Билаг. За 2016 година приходите от него са били 1,3 милиарда швейцарски франка.

Парите се разпределят сред 7 тв канала и 17 радиостанции, които обезпечават медийно наличие в четирите езикови и културни района - немски, френски, италиански и ретромански акцент.

Според последователите на Ноубилаг акцията, анулацията на данъка ще направи медийния пазар доста по-отворен и конкурентен, и ще облагодетелства потребителите.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР