Швейцарците гласуват днес на пет референдума по разнородни въпроси, предадоха

...
Швейцарците гласуват днес на пет референдума по разнородни въпроси, предадоха
Коментари Харесай

Швейцарците гласуват на пет референдума, включително и за купуване на нови изтребители

Швейцарците гласоподават през днешния ден на пет референдума по разнородни въпроси, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес. На първо място те се произнасят по ново предложение за ограничение на броя на жителите на Европейския съюз, имащи право да живеят и работят в страната им.

Всенародното допитване е по самодейност на популистка партия, настояваща за фаворизиран достъп за швейцарските жители до пазара на труда и обществената система. На този референдум гласоподавателите би трябвало да кажат дали поддържат "инициативата за ограничение " на броя на жителите, имащи право да живеят и работят в страната им, което би изискало от управляващите на Швейцария и на Европейски Съюз да договорят в период от 12 месеца преустановяване на съглашението си за свободно придвижване.

Ако до тогава не бъде реализирано единодушие по въпроса, швейцарците може да излязат едностранно от съглашението и да забранят сключването на всевъзможни бъдещи съглашения за независимост на придвижването, отбелязва организацията.

На сходен референдум през 2014 година гласоподавателите в Швейцария поддържаха с минимална разлика ограничението на правото на европейските жители до работят и живеят в Швейцария. В годините по-късно обаче Народното събрание протакаше и не изпълняваше националната воля значително заради боязън от сериозен отрицателен резултат върху швейцарското общество и бизнес.

Недоволна от това безучастие, Швейцарската национална партия поведе акция за ново слагане на въпроса на референдум тази година.

Последните социологически изследвания демонстрират, че в този момент предлагането се употребява с по-малко поддръжка. Според проучване от 7 септември на института "Ге Еф Ес.Берн " над 60 % от интервюираните са "против ", към 35 на 100 са "за ", а останалите към момента не са решили по какъв начин ще гласоподават.

Ако гласоподавателите одобрят предлагането, това може да промени радикално дълбоките и преференциални за алпийската страна връзки с авторитетния 27-членен съюз. Подобен процес даже е оприличаван на швейцарски Брекзит, макар че Швейцария не членува в Евросъюза, отбелязва Асошиейтед прес.

Днес гласоподавателите в Швейцария се произнасят и по въпроса за закупуването на нови изтребители, с които да бъдат осъвременени военновъздушните сили на страната, съобщи Франс прес.

Избирателите са призвани и да гласоподават в поддръжка на предложение за бащинство от две седмици, за увеличение на данъчните облекчения за деца, както и за смяна на законовите разпореждания за лова на вълци.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР