Швейцарското правителство прикани избирателите да подкрепят приетия от Швейцария закон

Швейцарското правителство прикани избирателите да подкрепят приетия от Швейцария закон ...

Швейцарското правителство призова избирателите да подкрепят спорен закон за Covid-19


Швейцарското правителство прикани избирателите да подкрепят приетия от Швейцария закон относно коронавируса, срещу който се обявяват противници, опасяващи се, че с него се облекчават изискванията за одобрение на ваксини и се отнема прекалено много политическа власт от парламента, предаде Ройтерс.

В съответствие с пряката демокрация в Швейцария на 13 юни избирателите ще отидат до урните, за да се произнесат на референдум дали законът за подпомагане на борбата с пандемията не отива твърде далеч. На закрито заседание днес седемчленният Федерален съвет (правителството на Швейцария) реши да препоръча на избирателите да подкрепят закона.

Той беше приет през септември, след като беше решено, че е нужно регулиране на правилата така, че да се отговори по ефективен начин на бързо увеличаващата се заболеваемост и последвалите негативни икономически последици.

Законът урежда между другото как да се разпределя финансовата помощ между тежко засегнатите отрасли и служителите, които са заплашени от това да загубят препитание, ако не бъдат взети мерки за смекчаване на удара.

"Законът прави възможно да продължим с финансовата помощ", заяви правителството. "Над 100 000 компании и над 1 милион души са били и все още са зависими от тази финансова помощ."

Източник: mediapool.bg