Швейцарският алианс, който се опитва да блокира закупуването на изтребители

...
Швейцарският алианс, който се опитва да блокира закупуването на изтребители
Коментари Харесай

Швейцария пред референдум за купуването на изтребители F-35A

Швейцарският алианс, който се пробва да блокира закупуването на изтребители F-35A, съобщи на управляващите задоволително подписи, с цел да се наложи национално гласоподаване по въпроса.

Левият алианс " Стоп на F-35 " съобщи 100 000 подписа, нужни според швейцарската система за директна народна власт, с цел да се подложи на гласоподаване всеки въпрос.

След като управляващите ревизират подписите, държавното управление ще би трябвало да дефинира дата за национално гласоподаване.

" Тази самодейност е ориентирана единствено към вида аероплан ", акцентира алиансът в изказване, като прибавя, че в случай че Швейцария избере различен изтребител, " самодейността ще бъде оттеглена ".

През юни предходната година швейцарското държавно управление се съгласи да закупи 36 F-35A от американския производител " Lockheed Martin ".

Бойният аероплан F-35A - който към този момент се употребява от Военновъздушни сили на Съединени американски щати и няколко европейски страни - беше определен пред Eurofighter на Airbus, F/A-18 Super Hornet на Boeing и Rafale на френската компания Dassault.

Правителството съобщи, че самолетът е най-хубавият, само че две швейцарски парламентарни комисии започнаха следствие на аргументите за избора на този модел след поредност от механически проблеми, докладвани със самолета в Съединени американски щати.

Те сложиха под въпрос и високата цена на самолетите.

Създаден бе алиансът " Стоп на F-35 ", който се опита да наложи въпроса да бъде подложен на ново национално гласоподаване.

Но макар опасенията, през май държавното управление разгласи, че желае да форсира процеса на закупуване, като офертата на Съединени американски щати изтича в края на март 2023 година, което породи опасения, че Берн няма да изчака националното гласоподаване по въпроса.
" Сега държавното управление и Народното събрание би трябвало да създадат всичко допустимо, с цел да дадат опция за национално гласоподаване и незабавен и нужен публичен спор по отношение на най-големия контракт за военно съоръжение в историята на Швейцария ", съобщи алиансът на своя уеб страница.
По обявата работи: Георги Даскалов
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР