Швейцарски учени са идентифицирали шест психоакустично различни типа писъци, които

...
Швейцарски учени са идентифицирали шест психоакустично различни типа писъци, които
Коментари Харесай

Не спорете с тези хора, ако не искате скандал и крясъци

Швейцарски учени са разпознали шест психоакустично разнообразни вида писъци, които демонстрират страсти като болежка, яд, боязън, наслаждение, горест и наслада. Резултатите от проучването са оповестени в списанието PLOS Biology.
При приматите и други бозайници крясъците постоянно се употребяват като тревога най-вече в отрицателни обстановки, като обществени спорове, наличие на хищници или други закани. Но хората освен крещят, когато са уплашени или нападателни, само че и когато изпитват да вземем за пример обезсърчение или екстаз.
Учени от университета в Цюрих са разпознали най-малко шест разнообразни страсти, при които човек крещи. В пилотно изследване те помолиха 12 души да крещят съгласно позитивните или негативните усеща, които изпитват, според от обстановката. През това време друга група хора слушаха тези писъци и ги категоризираха съгласно страстите си. Мозъкът на участниците беше сканиран посредством ядрено-магнитен резонанс (fMRI).
Изследователите са провели четири психоакустични теста, както и опити за взимане на решения и невроизобразяване.

Резултатите демонстрираха, че хората са в положение да разграничат шест разнообразни типа писъци, свързани с болежка, яд, боязън, наслаждение, горест и наслада. Оказа се също по този начин, че хората реагират по-бързо и навръх „ позитивните “ крясъци, а не на тревожните. Тези „ положителни “ крясъци подтикват интензивност във фронталните области на мозъка.
" Резултатите от нашето изследване са изненадващи в смисъл, че учените нормално одобряват, че когнитивната система на приматите и хората е настроена да открива сигнали за заплаха и опасност в околната среда, действайки като механизъм за оцеляване ", споделя ръководителя на проучването, доктор Саша Фрюхолц.

Още от ПОЛЕЗНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР