Швейцарски и холандски учени тестваха способността на големия езиков модел

...
Швейцарски и холандски учени тестваха способността на големия езиков модел
Коментари Харесай

На ChatGPT-3 беше възложено да ръководи инженерен проект – резултатът беше машина за бране на домати

Швейцарски и холандски учени тестваха способността на огромния езиков модел ChatGPT-3, когато работи като генератор на инженерни хрумвания. Работейки един до друг, хора и „ роботи “ проектираха, построиха и тестваха робот за бране на домати. Това е първият път в историята, когато AI избира предпочитана цел за създаването на робот и води екипа към резултата малко по малко.

За огромните езикови модели — бази от познания с умна обработка на поръчките — има от ден на ден приложения. Да си дизайнер обаче наподобява не попада в обсега на огромните езикови модели (LLM). Изследователи от Делфтския софтуерен университет в Холандия и Швейцарския федерален софтуерен институт (EPFL) взеха решение да опровергаят настоящото мнение и потвърдиха, че LLMs са способни да генерират хрумвания и забавни решения.

„ Въпреки че ChatGPT е езиков модел и кодът му се генерира въз основата на текст, той даде обилни прозрения и вътрешен глас за физическо планиране и сподели огромен капацитет в качеството на резонатор за стимулиране на човешката креативност “ — сподели Джози Хюз (Josie Hughes), съавтор на оповестеното в Nature Machine Intelligence тематично проучване за опита.

Изследователите поредно са задавали на ChatGPT-3 въпроси и са избрали тези разновидности, които биха придвижили плана в вярната посока. Например, измежду трите отговора на въпроса за бъдещите проблеми на човечеството е определена посоката на продоволствената сигурност. След това, чатботът е предложил да се избере създаването на берач за домати и по този начин нататък, до момента в който крайният резултат се е получил робот-берач с манипулатор с мека дръжка. Техническите детайлности и оптимизацията на кода са били предоставени от хората, до момента в който ChatGPT-3 е обезпечил материалите и разновидностите за възлите на робота. Изследователите са нямали опит в тези области и са избирали измежду предложенията на чатбота.

„ Докато в предишното компютрите се използваха основно за подкрепяне на инженерите при техническото осъществяване на плановете, за първи път AI система съумя да сътвори хрумвания за нови системи, като по този метод автоматизира когнитивните задания на високо равнище — сподели Франческо Стела (Francesco Stella), водещ създател на тематичното проучване. — „ Това може да докара до изместване на човешките функции към по-технически такива “.

Тази работа повдигна и редица етични въпроси по отношение на плагиатството до ролята на индивида в цялата тази история и степента на неговата отговорност. Може би това е също толкоз значима част от проучването и с нея би трябвало да се занимават експертите в филантропичните науки. Но това ще е друга история.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР