Швейцарската медийна група Ringier AG придобива мажоритарен дял в Sportal ...

Швейцарската медийна група Ringier AG придобива мажоритарен дял в Sportal

Швейцарската Ringier купи мажоритарен дял в Sportal Media Group

Швейцарската медийна група Ringier AG придобива мажоритарен дял в Sportal Media Group, като се чака договорката да бъде финализирана през второто тримесечие на тази година. Финансовите условия на договорката не са оповестени обществено.

Sportal Media Group в притежател на портфолио от български цифрови медии, както и на софтуерната компания Digital Ventures, която има платформата за ръководство на спортно наличие Sportal365, гласи известие, оповестено в Sportal.bg.

Споразумението би трябвало да бъде утвърдено от локалните регулатори.

Чрез това придобиване Ringier ще форсира реализирането на своята медийна тактика, обвързвана със спортовете.

От текста излиза наяве още, че двете страни са си сътрудничили в протежение на две години и половина в границите на общото румънско сдружение Ringier Sportal S.R.L., само че в този момент Ringier AG се сплотява със Sportal Media Group на корпоративно равнище.

Това е най-голямата инвестиция за Ringier за последните няколко години. Планът на швейцарската компания е да трансформира своя издателски бизнес в интернационална, диверсифицирана софтуерна медийна група.

Sportal Media Group има уеб страници, профилирани в ресорите спорт, вести, бизнес, лайфстайл, електронна търговия и услуги, като Sportal.bg, Novini.bg, Profit.bg и Woman.bg. Тя е притежател и на над 45 канала в обществените мрежи.

Sportal.bg е учредена през 2006 година и има над 85 млн. обсъждани страници месечно, като доближава до 55 на 100 от популацията на България, което разполага с интернет достъп, добавя известието.

От своя страна, Digital Ventures е софтуерна компания, която се специализира в основаването на софтуерни решения за ръководство на спортно наличие. Sportal365 e система за ръководство на наличие, която е предопределена особено за спортни вести, фотоси, видео, статистически данни от спортни събития в действително време.

По думите на Ладина Хаймгартнер, началник „ Глобални медии “ в Ringier AG, това придобиване е „ значима крачка за Ringier като цифрова медийна компания “.

Ringier AG оперира както в Европа, по този начин и в Африка и Азия. В нейното портфолио има 125 дъщерни сдружения в печатните и цифровите медии, радио, разпространяване на билети, развлекателна промишленост, онлайн търговия и цифрови платформи за разгласи за работа, коли и моти.

Същевременно Ringier се занимава и с дялово вложение в стартъпи.

Историята на компанията стартира още през 1833 година Тя се ражда като фамилна компания – печатница и издателство, което през годините се цифровизира. Към 2019 година компанията имаше 7100 чиновници в над 19 страни. Приходите за същата година са в размер на 984,8 млн. швейцарски франка.

В момента 72% от оперативната печалба на компанията се генерира от цифрова активност.

Източник: investor.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg