Швейцарската банка Креди сюис (Credit Suisse) обяви днес своя годишен

...
Швейцарската банка Креди сюис (Credit Suisse) обяви днес своя годишен
Коментари Харесай

Клиенти на Креди сюис са изтеглили от банката над 110 млрд. швейцарски франка

Швейцарската банка " Креди сюис " (Credit Suisse) разгласи през днешния ден своя годишен доклад, чието разгласяване беше забавено, заяви Ройтерс. 

" Креди сюис " открива " основни недостатъци при използването на вътрешен надзор върху финансовата отчетност на своята активност ". Банката декларира, че към момента не е спрялo приключването на средства от клиенти. Те са изтеглили от нея над 110 милиарда швейцарски франка (120,73 милиарда долара) през последното тримесечие на предходната година.

Стойността на акциите на " Креди сюис ", търгувани на фондовата борса в Цюрих, се намали с 4,34 на 100 до 2,16 швейцарски франка (2,36 долара) към 13:35 ч. българско време. Консултантската компания " ПрайсуотърхаусКупърс " (PwC), която е направила одит на доклада, показва негативно мнение по отношение на " успеваемостта на вътрешния надзор ", прилаган в швейцарската банка, отбелязва Българска телеграфна агенция.

" Креди сюис " удостоверява в доклада си данните, огласени на 9 февруари, които демонстрират, че загубите ѝ доближават до 7,3 милиарда швейцарски франка (малко над 8 милиарда долара) през 2022 година, написа Си Ен Би Си.  

Негативните финансови резултати на швейцарската банка идват на фона на серията от кавги, в които тя беше забъркана. Един от тях е обвързван и с България. В края на юни предходната година " Креди сюис " беше наказана да заплати санкция от 2 милиона швейцарски франка (2,19 милиона долара) в границите на правосъден развой за пране на пари, обвързван с проведената престъпност у нас. Банката е приета за отговорна в нарушение на корпоративната отговорност по отношение на пране на пари през интервала от юли 2007 година до декември 2008 година, с утежняващи виновността условия.

Пропуските на " Креди сюис " са разрешили на незаконната организация да трансферира част от вложените средства, установи съдът. Той разпореди да бъдат иззети 12 милиона швейцарски франка (13,16 милиона долара), подадени в сметки, свързани с незаконната организация. Освен това банката беше наказана да изплати отплата от 19 милиона швейцарски франка (20,83 милиона долара), съответстваща на сумите, които не са иззети вследствие на нейните пропуски.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР