Швеция ще изпълни условията на тристранното споразумение, подписано от Швеция,

...
Швеция ще изпълни условията на тристранното споразумение, подписано от Швеция,
Коментари Харесай

Швеция ще "спази" споразумението за НАТО с Турция и ще извърши екстрадиции: Премиерът

Швеция ще извърши изискванията на тристранното съглашение, подписано от Швеция, Финландия и Турция по отношение на кандидатурите на скандинавските страни за участие в НАТО, съобщи шведският министър-председател Магдалена Андершон във вторник, съобщи CNN.

" Договорихме се за меморандум за съгласие сред Швеция, Финландия и Турция и, несъмнено, от позиция на шведското държавно управление ще живеем в сходство с меморандума за съгласие, за който се договорихме ", съобщи Андершон на взаимна конференция в Стокхолм с немския канцлер Олаф Шолц. "

Нахлуването на Русия в Украйна накара Швеция и Финландия да се откажат от статута си на необвързани страни и да подадат молба за присъединение към НАТО в изискванията на най-тежката рецесия в сигурността в Европа от десетилетия насам.

Швеция и Финландия се причислиха към Европейския съюз през 1995 година и последователно съгласуваха отбранителните си политики със Запада.

Двойката към момента избягваше да се причисли към НАТО, само че това се промени, когато Русия нахлу в Украйна, а убеждаването на Турция да им разреши да се причислят включваше договаряния за екстрадиции.

" Случаите на екстрадиция, които се преглеждат в Швеция, несъмнено, ще бъдат обсъждани в сходство с шведското и интернационалното право ", сподели Андершон. " Това също е нещо, за което се договорихме в този меморандум за съгласие. 

Делата за екстрадиция са една от главните точки на разногласия сред Швеция и Турция. Преди това турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши да наложи несъгласие на молбите на Швеция и Финландия за участие в НАТО, обвинявайки двете страни, че укриват членове на сепаратистката Кюрдска работническа партия, известна още като ПКК.

Ердоган съобщи, че Швеция е дала обещание да екстрадира 73 души в Турция поради меморандума, който планува, че Швеция и Финландия ще преглеждат настояванията на Турция за екстрадиция на обвинени в тероризъм в сходство с Европейската спогодба за екстрадиция.

В речта си дружно с Андершон Шолц съобщи, че страните, които към момента не са утвърдили съответните кандидатури на Швеция и Финландия, ще го създадат скоро, " в това число Турция ".

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР