Швеция ще изпълни условията на меморандума за разбирателство, договорен с

...
Швеция ще изпълни условията на меморандума за разбирателство, договорен с
Коментари Харесай

Швеция обеща, че ще изпълни условията на сделката за НАТО с Турция

Швеция ще извърши изискванията на меморандума за съгласие, контрактуван с Анкара, с цел да преодолее възраженията на Турция против участието ѝ в НАТО. Това даде обещание министър-председателят на скандинавската страна Магдалена Андершон, представена от " Ройтерс ".

На конференция тя уточни, че решението за изгонване в Турция на мъж, търсен за машинация, което беше взето предходната седмица, е направено " според шведското и интернационалното право и ние ще продължим да работим по този метод ", цитира news.bg.

Преди месец Турция се закани, че ще замрази кандидатурите на Финландия и Швеция за участие в НАТО, в случай че скандинавските страни не спазят обещанията си за битка с тероризма.

Финландия и Швеция аплайваха за участие в НАТО в отговор на нахлуването на Русия в Украйна.

Първоначално обаче Турция се опълчи на присъединението им към Алианса поради това, което назовава поддръжка за кюрдските екстремисти и други терористи, както и поради оръжейното ембарго и неизпълнените претенции за екстрадиция. Тя изиска обвързващи обещания и съответни стъпки за унищожаване на ветото.

След няколкочасови договаряния сред водачите на трите страни на срещата на върха на НАТО в Мадрид обаче, те подписаха съглашение Анкара да смъкна ветото си.

От своя страна Осло и Хелзинки дадоха обещание да не поддържат кюрдските въоръжени групировки ПКК и YPG. Те също увериха, че няма да поддържат мрежата на мюсюлманския свещеник Фетхуллах Гюлен, която съгласно Анкара стои зад опита за прелом през 2016 година и която назовава терористична организация с акронима FETO.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР