Швеция и Финландия заедно подадаха молби за присъединяване към НАТО.

...
Швеция и Финландия заедно подадаха молби за присъединяване към НАТО.
Коментари Харесай

Швеция започва военно учение на ключовия остров Готланд

Швеция и Финландия дружно подадаха молби за присъединение към НАТО. На една от обичаните за шведите туристическа дестинации - остров Готланд към този момент започнаха да струпват военна техника. Там стартира и едномесечно военно обучение. Властите в Стокхолм обявиха, че мярката е превантивна и към този момент няма действително заплаха от съветска офанзива. Повече за настроенията в Готланд - от Биляна Бонева.

170 километра суша в Балтийско море, които за шведите са летен парадайс. Готланд е бил обичано и вдъхновяващо място и за режисьора Ингмар Бергман. Но в този момент на острова упражняват за война.

" В момента тук има към 800 военни. По време на война броят може да бъде повишен до 4000 ", съобщи Магнус Фриквал, пълководец на полк Готланд.



По време на Студената войната там били ситуирани към 20 000 бойци. След разпадането на Съветския съюз базата била закрита.

" Голямата смяна е, че ускоряваме разпологането на въоръжение на острова. Това, несъмнено, се дължи на обстоятелството, че Путин даде да се разбере, че е подготвен да употребява военна мощ, с цел да реализира своите политически цели ", съобщи Магнус Фриквал.

Готланд се намира на към 300 километра от базата на Руския балтийски флот и от съветския анклав Калининград.

" Готланд се намира в средата на Балтийско море. Така че, в случай че притежавате Готланд, можете значително да контролирате въздушните и военноморското придвижване в Балтийско море ", показа Магнус Фриквал.

На Готланд интензивно към този момент упражняват и доброволците от Националната армия.

Швеция разполага с войска от 50 000 бойци. От началото на войната страната доста усили военния си бюджет.

СНИМКИ: БГНЕС

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР