Швеция и Финландия трябва да депортират или екстрадират около 130

...
Швеция и Финландия трябва да депортират или екстрадират около 130
Коментари Харесай

Ердоган: Швеция и Финландия да ни предадат 130 терористи, за да одобрим членството им в НАТО

Швеция и Финландия би трябвало да депортират или екстрадират към 130 „ терористи “ в Турция, преди турският парламент да утвърди кандидатурите им за участие в НАТО, сподели турският президент Реджеп Таийп Ердоган, предава Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

„ Ние казахме – вижте, в случай че вие не предадете вашите терористи на нас, ние не можем да прокараме (ратификацията на кандидатурата за участие в НАТО) през Народното събрание по никакъв метод “, съобщи Ердоган в неделя в коментар на взаимната конференция, която даде с шведския министър председател Улф Кристершон през ноември. „ За да мине това през Народното събрание, на първо място вие би трябвало да предадете на нас повече от 100, към 130 от тези терористи “, посочи турският президент.

Финландски политици разтълкуваха настояването на Ердоган като ядосан отговор на случая в Стокхолм предходната седмица, когато плашило на турския президент беше обесено на дребен митинг в шведската столица.

„ Това евентуално е било реакция, коства ми се, на събитията през последните дни “, сподели финландският външен министър Пека Хаависто в телевизионно предаване. Той съобщи, че не са му известни нови публични претенции от страна на Турция.

В отговор на случая Турция анулира планувано посещаване в Анкара на ръководителя на шведския парламент Андреас Норлен. Вместо това през днешния ден той отиде на посещаване в Хелзинки.

„ Ние подчертаваме, че във Финландия и в Швеция имаме независимост на изразяването. Ние не можем да го направляваме “, сподели ръководителят на финландския парламент Мати Ванханен на взаимна конференция с Норлен.

Пак през днешния ден шведският министър председател Кристершон сподели, че страната му е в „ добра позиция “ за обезпечаване на ратификация на присъединението към НАТО от Турция.

От своя страна представителят на турския президент Ибрахим Калън съобщи в събота, че времето изтича за допустима ратификация от турския парламент преди президентските и парламентарни избори през май.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР