Швеция и Финландия трябва да депортират или екстрадират до 130

...
Швеция и Финландия трябва да депортират или екстрадират до 130
Коментари Харесай

Ердоган: Швеция и Финландия да екстрадират в Турция 130 терористи, ако искат да влязат в НАТО

Швеция и Финландия би трябвало да депортират или екстрадират до 130 " терористи " в Турция, преди турският парламент да утвърди кандидатурите им за присъединение към НАТО. Това обяви президентът Реджеп Тайип Ердоган, съобщи Ройтерс.

Двете скандинавски страни аплайваха предходната година за присъединение към НАТО след нахлуването на Русия в Украйна, само че кандидатурите им би трябвало да бъдат утвърдени от всички 30 държави-членки на алианса. Турция и Унгария към момента не са го създали.

Анкара сподели, че по-специално Швеция би трябвало първо да заеме по-ясна позиция против " терористите "  (главно кюрдски бойци), които Ердоган обвинява за опита за прелом през 2016 година

" Казахме им - " Вижте, в случай че не ни предадете вашите терористи, не можем да го прокараме (одобрението на кандидатурата за НАТО) през Народното събрание ", съобщи Ердоган в мнения късно в неделя, като се базира на взаимна конференция с шведския министър председател Улф Кристерсон предишния ноември. " За да мине това в Народното събрание, първо би трябвало да ни предадете повече от 100, към 130 от тези терористи ", добави Ердоган.

Финландските политици изтълкуваха настояването на Ердоган като ядосан отговор на случай в Стокхолм предходната седмица, при който плашило на турския водач беше издигнато по време на дребен митинг.

" Смятам, че това би трябвало да е било реакция на събитията от последните дни ", сподели външният министър на Финландия Пека Хаависто пред публичната телевизия YLE.

Хаависто сподели, че не е осведомен с нови публични претенции от Турция.

В отговор на случая в Стокхолм Турция анулира плануваното посещаване в Анкара на ръководителя на шведския парламент Андреас Норлен, който вместо това дойде в Хелзинки в понеделник.

" Ние подчертаваме, че във Финландия и в Швеция имаме независимост на изложение. Не можем да я направляваме ", сподели ръководителят на финландския парламент Мати Ванханен пред кореспонденти на взаимна конференция с Норлен.

Отделно в понеделник шведският министър председател Кристерсон сподели, че страната му е в " добра позиция "  да обезпечи утвърждението от Турция на нейната кандидатура за НАТО.

Говорителят на Ердоган Ибрахим Калин заяви в събота, че времето изтича за турския парламент да ратифицира кандидатурите преди президентските и парламентарните избори, предстоящи през май.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР