Шведското население става по-малко враждебно към идеята за приемане на

...
Шведското население става по-малко враждебно към идеята за приемане на
Коментари Харесай

Шведите са все по-малко враждебни към идеята за приемане на еврото



Шведското население става по-малко враждебно към концепцията за приемане на еврото, защото кроната се търгува покрай рекордно ниски равнища.

Анкета, оповестена от Статистическата работа на Швеция в сряда, сподели, че 30,6% биха дали своят вот в интерес на приемането на еврото. Делът на противните към момента е много по-висок, като 50,5% остават срещу изоставянето на шведската крона, само че в този момент поддръжката за присъединение на общата валута е на най-високото си равнище от началото на европейската дългова рецесия преди повече от десетилетие, оповестява Блумбърг.

Стабилният спад в цената на шведската валута направи вносните артикули по-скъпи и въпреки да усили облагите на експортната промишленост, също по този начин увеличи загрижеността, че локалните производители няма да имат задоволително тласъци да усъвършенстват и усилят дълготрайната конкурентоспособност.

Все отново политическият вкус за предприемане на ход за приемане на еврото остава стеснен, като единствено една партия в Народното събрание на Швеция - тази на либералите, интензивно упорства за преосмисляне. Докато либералите са младши сътрудник в трипартийната държавна коалиция на Швеция, техните апели за изследване на вероятно участие в единния валутен блок към момента не са добили никаква мощ в ръководещата коалиция.

Досега Финландия остава единствената скандинавска нация, която е приела еврото, до момента в който Дания е обвързала валутата си с еврото, само че без да се причисли към 20-членната обща валутна зона.

Карин Карлсбро, демократичен народен представител в Европейския парламент, сподели, че нейната партия главно поддържа приемането на еврото, защото това ще даде на Швеция `място на масата ", както и ще спомогне за укрепването на европейското единение, като в това време плаващият валутен курс е " отворил очите на доста шведи за негативни резултати от слабата крона ".

Гласоподавателите в Швеция отхвърлиха приемането на еврото на референдум през 2003 година и публичното мнение беше уверено отрицателно настроено за присъединението към паричния съюз, откогато дълговата рецесия обхвана континента при започване на 2010 година

Националистите от партията " Шведски демократи ", които стоят в основата на ръководещия блок, макар че официално не са част от обединението, приканиха преди години Швеция да напусне Европейския съюз най-късно през 2019 година и остават твърдо срещу приемането на общата валута.

Скорошното намаляване на шведската крона по отношение на еврото е единствено последният стадий от отрицателната наклонност, траяла минимум десетилетие, като все още кроната е с повече от 30% по-евтина по отношение на еврото, в сравнение с беше през по-голямата част от 2013 година

Шведската валута от ден на ден се доближава към най-слабото си равнище по отношение на еврото, а това също по този начин породи угриженост в централната банка на страната, чиито старания за ограничение на инфлацията са частично осуетени от по-високите импортни цени.

По обявата работи: Явор Римски
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР