Шведският учен Сванте Пeбо е тазгодишният носител на Нобеловата награда

...
Шведският учен Сванте Пeбо е тазгодишният носител на Нобеловата награда
Коментари Харесай

Шведски генетик получи Нобелoва награда за медицина

Шведският академик Сванте Пeбо е тазгодишният притежател на Нобеловата премия за медицина, предава БНР. 

„ Нобеловият комитет към Каролинския институт реши през днешния ден да връчи Нобеловата премия за 2022 година за физиология или медицина на Сванте Пeбо за откритията му в региона на геномните проучвания на изчезналите човешки същества и еволюцията на индивида “, разгласи секретарят на Нобеловия комитет Томас Перлман.

Големият принос на Пебо, който бе решителен за присъждането на премията, е създаденият от него способ да проучва и открива антична ДНК, сподели ръководителят на Нобеловия комитет в института Каролинска Нилс Йоран Доршон, написа „ Сега “. ДНК в антични кости е мощно повредена химически и нечиста от бактерии. Пебо употребява съществуващите технологии, само че създаде и свои способи за уединяване на ДНК. Смяташе се за невероятно да се извлече ДНК от 40 000 годишни кости, само че той съумя да проучва антична ДНК, акцентира още Доршон.

Сванте Пeбо е шведски генетик, специализирал в региона на еволюционната генетика. Като един от създателите на палеогенетиката, той е работил необятно върху генома на неандерталците. 

Лауреатите за Нобеловата премия за физиология или медицина се избират от Кралския Каролински медицинско-хирургичен институт в Стокхолм. Пебо ще получи и парична премия от 10 милиона шведски крони (близо 900 000 долара). Парите идват от наследството, оставено от основателя на премията -  шведският откривател Алфред Нобел, умрял през 1895 г.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР