Шведският учен Сванте Паабо спечели Нобеловата награда за физиология или

...
Шведският учен Сванте Паабо спечели Нобеловата награда за физиология или
Коментари Харесай

Шведът Сванте Паабо спечели Нобеловата награда за медицина

Шведският академик Сванте Паабо завоюва Нобеловата премия за физиология или медицина за 2022 година за открития, " отнасящи се до геномите на изчезнали хоминини и човешката еволюция ", заяви органът, присъждащ премията, в понеделник, съобщи Ройтерс.

Наградата, може би измежду най-престижните в научния свят, се присъжда от Нобеловата асамблея на шведския институт Каролинска и е на стойност 10 милиона шведски крони (900 357 долара).

Това е първата от тазгодишната серия от награди.

Неговите основни достижения включват секвениране на цялостен неандерталски геном, с цел да разкрие връзката сред изчезнали хора и модерни хора.

Той също по този начин извади на бял свят съществуването на незнаен до момента човешки тип, наименуван денисовци, от 40 000-годишен откъс от кост на пръста, открит в Сибир.

Създадени по волята на шведския откривател на динамит и богат предприемач Алфред Нобел, премиите за достижения в науката, литературата и мира се присъждат от 1901 година, макар че премията за стопанска система е по-късно допълнение.

Пандемията от COVID-19 сложи центъра на медицинските проучвания, като мнозина чакат, че създаването на имунизациите, които разрешиха на света да възвърне някакво възприятие за нормалност, в последна сметка може да бъде възнаградено.

На въпрос за какво премията не е присъдена на напредъка в битката с Коронавирус, Пърлман сподели, че това е добър въпрос, на който няма да отговори.

„ Говорим единствено за хора, които получават Нобелова премия, а не за тези, които не са я получили или към момента не са я получили. “

Най-цитираната публикация на Svante Pääbo в Web of Science е оповестена през 1989 година с 4077 цитирания, сподели Дейвид Пендълбъри от основания в Обединеното кралство снабдител на разбор на научни данни Clarivate.

„ Само към 2000 публикации от 55 милиона, оповестени от 1970 година насам, са били представени толкоз доста пъти. “

Миналата година премията за медицина отиде при американците Дейвид Джулиъс и Ардем Патапутян за откриването на рецептори в човешката кожа, които усещат температурата и допира, трансформирайки физическото влияние в нервни импулси.

Предишни спечелили в тази област включват поредност от известни откриватели, по-специално Александър Флеминг, който показа премията от 1945 година за откриването на пеницилина, и Робърт Кох, който завоюва още през 1905 година за своите проучвания на туберкулозата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР