Шведският парламент одобри договорите за присъединяването на Швеция към НАТО,

...
Шведският парламент одобри договорите за присъединяването на Швеция към НАТО,
Коментари Харесай

Шведският парламент одобри закон за присъединяване към НАТО

Шведският парламент утвърди договорите за присъединението на Швеция към НАТО , заяви " Ройтерс ". Миналата година Швеция, дружно с Финландия, подаде молба за присъединение към алианса след съветската инвазия в Украйна. Всички страни членки, като се изключи Унгария и Турция, утвърдиха кандидатурите им.

В началото на март Народното събрание на Финландия за присъединение към НАТО. По-късно Турция стартира на участието й. Анкара обаче упреква Стокхолм, че укрива хора, които Турция счита за членове на терористични групи.

В сряда Народното събрание на Швеция одобри закона с огромно болшинство - 269 депутати гласоподаваха " за ", 37 " срещу ", а 43-ма не участваха в залата. Против присъединението гласоподаваха Лявата партия и Зелените, отбелязва Асошейтед прес.

Ако бъде призната в Северноатлантическия алианс, Швеция ще постави завършек на своята датираща от два века политика да не се причислява към военни съюзи, отбелязва Ройтерс.

" Членството в НАТО е най-хубавият метод да бъде обезпечена сигурността на Швеция ", сподели по време на дебатите в Народното събрание преди гласуването министърът на външните работи Тобиас Билстрьом .

Той сподели, че е оптимист, че процесът на присъединението ще е завършил преди срещата на върха на алианса през юли в Литва.

Миналата седмица турският президент Реджеп Ердоган сподели, че страната му ще задвижи процедурата по одобрение на кандидатурата на Финландия, само че не и на тази на Швеция. Унгарският парламент сподели, че ще гласоподава на 27 март закона за одобрение на съглашението за присъединение на Финландия, само че към този момент няма плануван избор за това с Швеция.

Процесът на ратификация в Унгария е блокиран в Народното събрание от юли. Премиерът Виктор Орбан упрекна двете страни, че популяризират " откровени неистини " за положението на демокрацията и върховенството на закона в Унгария.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР