Шведският министър на външните работи каза днес, че вече не

...
Шведският министър на външните работи каза днес, че вече не
Коментари Харесай

Швеция е скептична за влизането си в НАТО до юли

Шведският министър на външните работи сподели през днешния ден, че към този момент не е сигурен, че страната му ще може да се причисли към НАТО до юли, предава, представена от Българска телеграфна агенция.

Швеция изяви предпочитание да стане част от военния съюз след съветската инвазия в Украйна предходната година, само че Унгария и Турция за момента не са одобрили молбата ѝ.

Външният министър на страната Тобиас Билстрьом сподели предходната седмица, че Швеция сигурно ще стане членка на НАТО до срещата на върха на военния съюз във Вилнюс през юли. Днес обаче той съобщи пред шведската новинарска организация, че в последните дни е следил изявленията на останалите страни, изключително тези на Унгария, и те са знак, че би трябвало да премисли казаното. " Може би " вероятно " е по-правилната дума в този подтекст ", съобщи той.

Ден по-рано представител на унгарското държавно управление сподели, че кандидатурата на Швеция е арестувана поради рецензиите на Стокхолм към политиките на премиера на Унгария Виктор Орбан.

Турция упрекна Швеция, че приема членове на Кюрдската работническа партия, която Анкара и нейните западни съдружници считат за терористична организация. Отношенията сред страните се утежниха в допълнение през януари поради митинг покрай турското посолство в Стокхолм, при който крайнодесен политик изгори копие на свещената книга на мюсюлманите - Корана. 

Шведското държавно управление съобщи, че приема забележките на Турция съществено, само че добави, че има условия, които Швеция не може да извърши, като да вземем за пример изгонването на хора, които Турция счита за рискови.

Финландия изяви предпочитание да стане членка на НАТО дружно с Швеция. Нейната кандидатура бе утвърдена от Унгария в понеделник и скоро се чака да бъде утвърдена от Турция.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР