Шведският гигант ИКЕА се изправя пред френския съд по обвинение

...
Шведският гигант ИКЕА се изправя пред френския съд по обвинение
Коментари Харесай

ИКЕА се изправя пред френски съд – шпионирали служителите си и кандидати за работа

Шведският колос ИКЕА се изправя пред френския съд по обвиняване в шпионаж и следене на свои чиновници и претенденти за работа, съобщи сътрудник на bTV. Това се случва девет години след първата подадена тъжба против компанията.

През февруари 2012 година, френският профсъюз „ Форс увриер “ подава сигнал за проведена система за следене на чиновници и клиенти на компанията. Информацията бързо се популяризира в медиите и ИКЕА се озовава в центъра на публичен скандал.

Сред събраните доказателства са редица известия сред отдел „ Управление на рецесии “ и частни разузнавачи, които би трябвало да дадат мнението си за избрани чиновници или претенденти за работа.

Според близки до следствието, в течение на схемата за шпиониране е била дирекцията на френския клон на ИКЕА. Редица висши фрагменти обаче отхвърлят да са знаели за похватите.

Юридическите съветници на ищците настояват, че не е допустимо висшите управителни фрагменти да не са били осведомени. В архивите са непокътнати фактури за суми сред 500 и 600 хиляди евро за възнаграждения против приемане на информация за чиновници.

16 души са изправени пред съда. Те са някогашни ръководители, сътрудници и даже полицейски чиновници. Обвиненията против тях за разнообразни - нарушение на служебна загадка и нелегално събиране на информация от персонален темперамент, която може да навреди.

Обвиняемите могат да получат ефикасна присъда от една до 10 години затвор и санкция до 375 хиляди евро.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР