Шведският автомобилен концерн Volvo Cars увеличава своя дял в Polestar, ...

Шведският автомобилен концерн Volvo Cars увеличава своя дял в Polestar,

Volvo увеличава дела си в Polestar до близо 50%

Шведският авто тръст Volvo Cars усилва своя дял в Polestar, купувайки в допълнение количество акции на производителя на електрически транспортни средства, следен от китайската компания Zhejiang Geely Holding Group, оповестява Automotive News Europe.

Инвестицията усилва каузи на Volvo до 49,5%. Това става факт, откакто Polestar набра 550 млн. $ в първия си кръг на финансиране през април. Още по тематиката

С покупката на акции размерът на каузи на Volvo в Polestar се връща на равнището, каквото беше преди кръга на финансиране, когато Polestar получи финансова инжекция от китайските вложители Chongqing Chengxing Equity Investment Fund Partnership и Zibo.

Polestar може да се похвали с два електрически автомобила в Китай - хибридния Polestar 1 и напълно електрическия Polestar 2. Производството на второто транспортно средство и първия електрически автомобил на компанията започва през март в китайската фабрика на Geely, компанията майка на Volvo, в Луцяо. През септември 2020 година Polestar разгласи, че възнамерява да стартира производството на още един автомобил - Polestar Precept, чийто интериор ще бъде построен от рециклирани пластмасови бутилки и корков винил, както и от използвани риболовен мрежи.

Volvo съобщи, че не възнамерява да усили каузи си в Polestar над 49,5%.

От своя страна Polestar води договаряния за листване на борсата посредством обединение с компанията със особено предопределение (SPAC) Gores Guggenheim. Сделката може да сътвори компания с общи активи на стойност от към 25 милиарда $. Тъй като договорката още не е финализирана, е допустимо изискванията по сливането да бъдат изменени или договарянията да се разпаднат, предизвестяват източниците.

Volvo възнамерява да сътвори взаимно дружество с колегата на Volkswagen за акумулатори Northvolt. Съвместното дружество, в което всяка от двете компании ще има по 50%, би трябвало да стартира работа в проучвателен и развоен център през 2022 година

Шведите са подготвени с огромна тактика за електрификация с небосвод до 2030 година, в това число проекти за продажба на 600 хиляди електрическия автомобил с акумулатори към средата на това десетилетие и създаване на европейска „ гигафабрика “ за акумулатори през 2026 г.

Източник: investor.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg