Шведските изтребители са предопределени - президентът Румен Радев, неговият съветник,

...
Шведските изтребители са предопределени - президентът Румен Радев, неговият съветник,
Коментари Харесай

Борисов: Пазарлъкът за нов изтребител ще е много тежък

Шведските изтребители са предопределени - президентът Румен Радев, неговият консултант, тогава министър на защитата, специалистите класираха " Грипен " преди всичко. Втори са италианските " Юрофайтър ", а Ф-16 са декласирани. Следващата или по-следващата сряда ще вземем решение за начало на договарянията, заяви министър председателят Бойко Борисов пред български публицисти в Брюксел.

В рамките на Европейския съвет Борисов се срещна с шведския си сътрудник Стефан Льовен. Казах на шведския министър председател, че сядаме и първо приказваме за индустриално съдействие. Второ - за вложенията в България, с цел да може това, което ще платим, 100 % да си го върнем от други неща. Вземем ли решение, вървим на договаряния първо с вас, след това с " Юрофайтър ".

Пазарлъкът ще е доста тежък и дълъг развой, разясни Борисов. Докато аз съм министър председател. После могат да изискат и 10 милиарда да дадат за въоръжение, добави той.

Премиерът посочи, че визията е да се заплаща доста по-нататък, на части и против условия, които да ни дадат опция за нови работни места в България и в българския военно-промишлен комплекс да има претовареност и облага. По неговите думи нашата страна в този момент ще даде стотици милиони за въоръжение, което преди време е произвеждала сама.

Ще се дава единствено за това, което се създава в България или редом с това води до вложения в сферите - Терем, корабостроителница, Авионамс или различен цех. Така ще се водят договарянията, това са големи пари. Няма сфера, в която да не желаят, не какви да е, а големи пари - за заплати, пенсии, пътища, дупки. Само за автомагистрала " Хемус " ни трябват близо 100 милиона да възстановим мостовете, с цел да не паднат, разясни Борисов.

Лесно се приказва да си добър към всяка сфера на обществено-политическия живот. И аз желая да има и нови самолети, танкове, и заплатите на военните да се вдигнат, и корабите да се оправят, желая и пенсиите, и заплатите, и приходите. Има цели и по тази причина договарянията ще ги водим за отсрочено заплащане, лизинг, с цел да може да заделяме за въоръжение. Безспорно е належащо, не желая нашата войска да е още със руското съоръжение, само че то би трябвало да стане редом с другите задължения, които сме поели и с тях спечелихме изборите. Първо във връзка с учителските заплати, минималните пенсии и понижаване на административната тежест, уточни министър председателят.

Военно-промишлените комплекси не обичат такива ръководещи. Те обичат да се съгласиш, да кажеш незабавно парата се дава, разяснява той. Премиерът уточни, че съгласно негови сътрудници предлагането му Европейски Съюз да бъде в НАТО едно цяло " едва ли е най-любимото на военно-промишлените комплекси ". Тази конкуренция във въоръжаването, която потегля, по никакъв начин не ми харесва и няма да хареса и на хората, това са големи пари, означи Борисов. Той посочи, че нашата страна обмисля пазаруването на девет военни самолета и 200 бронирани машини.

По тематиката за миграцията министър председателят разяснява, че с цел да не се вбива чеп в сърцето на Европейски Съюз сред страни като Унгария и Полша, и тези, които са приели релокацията, би трябвало да се прекъсне притокът на незаконните мигранти. За наслада всички поддържаха моето предложение да работим по осъществяването на съглашението с Турция и опазването на границите, задържането на тези над три милиона мигранти там, добави той.

Притеснявам се от това, че безработицата в България спадна до 6.8-6.9 % и всички браншови организации слагат един въпрос - за неналичието на работна ръка. Ако не внесем работна мощ - от Молдова, Беларус, Украйна, Македония, Сърбия - не можем да се оправим, съобщи министър-председателят.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР