Шведски учени твърдят, че тежките трактори могат да увредят до

...
Шведски учени твърдят, че тежките трактори могат да увредят до
Коментари Харесай

Тежките трактори увреждат селскостопанската почва

Шведски учени настояват, че тежките трактори могат да увредят до една пета от почвата, употребена за развъждане на селскостопански култури, заяви “Би Би Си”.

Теглото на актуалните селскостопански машини рискува да уплътни почвата, което ще докара до наводнения и слаби реколти, настояват откриватели от скандинавската страна.

В своя теоретичен труд експертите повдигат и любопитен въпрос. Как тогава са оживели гигантските динозаври, без да повреждат почвата?

Специалистите са пресметнали, че комбайните стават все по-мащабни. Размерът им от към 4 тона през 1958 година доближава до към 36 тона през 2020 година За разлика от тях, бронтозаврите са тежали повече.

Междувременно, размерите на гумите на трактори и други транспортни средства, също са се нараснали и упражняват напън.

В почва, която е подложена на сходно влияние, въздухът се изтласква и тя се уплътнява. Затруднява се вкореняването на растенията и те не могат да употребяват скъпите хранителни субстанции, а земята става податлива на наводнения.

Изследователите смятат, че възходящото тегло на селскостопанската техника съставлява опасност за селскостопанската продуктивност. Анализът им разгласяват в “Proceedings of the National Academy of Sciences”, допуска, че комбайните могат да увредят до 20% от световната земя, употребена за развъждане на култури.

Томас Келер, професор по проучване на почвата в Шведския университет по селскостопански науки в Упсала, декларира, че машините би трябвало да бъдат проектирани, тъй че да не надвишават несъмнено тегло.

„ Уплътняването може да се случи в границите на няколко секунди, само че може да отнеме десетилетия, с цел да се възвърне тази почва “, сподели той.

Въпреки това, тежестта на актуалните машини е по-малка от тази на тревопасните динозаври, като бронтозавъра да вземем за пример, които в миналото са обитавали планетата. Този факт повдига любопитна главоблъсканица –  как изчезналите същества са оцелявали в екосистемите, които евентуално са трансформирали, до момента в който стъпват по земята?

Професор Томас Келър допуска, че гигантските тревопасни може да са се придържали към пътеки и да са употребявали дългите си вратове, с цел да посегнат към най- близката растителност.

„ Смятаме, че евентуално не са се разхождали случайно “, изясни още Келър.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР