Шведски учени от университета в Каролина откриха неочакван начин за

...
Шведски учени от университета в Каролина откриха неочакван начин за
Коментари Харесай

Одеялото като начин за по-лесно заспиване

Шведски учени от университета в Каролина откриха непредвиден метод за битка с безсънието. За опита те избрали група от 120 доброволци. Всички участници са имали някакъв проблем със съня.

Субектите са разграничени на две групи. Всеки от тях е трябвало да спи два месеца под тежко одеяло с тегло от 6 до 8 кг. А други участници, в противен случай, са употребявали олекотени завивки.

В резултат на наблюденията учените откриват, че тези, които се завиват с тежки одеяла, по-рядко страдат от бодърствуване. Представителите на другата група в по-голямата си част не усещат промени в качеството на съня.

В Journal of Clinical Sleep Medicine специалистите изясняват, че тежката покривка има съвсем същия резултат върху човешкото тяло като масажа. Натискът на одеялото работи върху кожата и посредством гръбначния мозък изпраща сигнали до центровете на мозъка, което задейства действието на хормона на съня мелатонин.

Лекарите обаче предизвестяват, че под прекомерно тежкото одеяло телесната температура се покачва. Поради тази причина метаболизмът и потреблението на сила се усилват, което може да докара до повишение на кръвното налягане. Следователно на идващия ден човек може да се почувства претрупан и изтощен. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР