Шведски учени от университета в Гьотеборг установиха, че ранният диабет

...
Шведски учени от университета в Гьотеборг установиха, че ранният диабет
Коментари Харесай

Ранният диабет е съкратил живота на жените с почти 20 години

Шведски учени от университета в Гьотеборг откриха, че ранният диабет от вид 1 е съкратил живота на дамите с съвсем 20 години, а този на мъжете с към 15, оповестява сп. "Лансет ".

Екип под управлението на Араза Рашвани анализирал данните на към 30 хиляди души, страдащи от захарен диабет. Специалистите стигнали до извода, че дамите, жертва на това заболяване, живеят с 17,7 години по-малко от останалите. За основа на проучването били взети данните от 27 195 пациенти, заболели от диабет от първи вид и от 135 178 здрави хора, включени в контролна група. Специално внимание било отделено на заболелите от тази болест на възраст до 10 години, прецизира Българска телеграфна агенция.

Оказало се, че мъжете с ранен диабет живеят с 14,8 години по-малко от останалите, а дамите - със 17,7 години. Захарният диабет вид 1 е прочут също под името инсулинозависим диабет. Страдащият от това заболяване изпитва дефицит от инсулин и има нараснало равнище на захар в кръвта. Без лекуване този вид диабет води до бъбречна непълнота, до диабетна кома и до заболявания на сърдечносъдовата система.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР