Шведски природоизследователи са направили ново задълбочено проучване на фауната на

...
Шведски природоизследователи са направили ново задълбочено проучване на фауната на
Коментари Харесай

Нарекоха нов вид безгръбначно на Грета Тунберг

Шведски природоизследователи са създали ново задълбочено изследване на фауната на биосферния резерват Кристианстад и са разкрили там общо 33 типа тардигради (бавноходки или така наречен земни мечки). От тях 22 са нови за региона на Сконе, 15 са нови изобщо за Швеция, а 4 са напълно нови за науката типове бавноходки.

Става въпрос за микроскопични безгръбначни организми, каквито са открити към 1000 типа по света - от Хималаите до морските дълбини и от полярните ширини до екватора. Те се смятат за едни от най-издръжливите живи организми на Земята. В рискови условия тези създания изпадат в положение на анабиоза, което може да продължи десетилетия. Една от най-невероятните качества на бавноходките е и устойчивостта на радиация.

От статията в сп. " " за откритието, излиза наяве, че шведските учени са нарекли едно от безгръбначните на името на 18-годишната шведска екоактивистка Грета Тунберг - Xerobiotus gretae. Авторите означават, че по този метод отдават респект към приноса ѝ за опазването на околната среда и в битката против климатичните промени.

Другите четири бавноходки са наречени Mesobiotus emiliae, Itaquascon magnussoni и Thulinius gustavi. С новооткритите организми броят на бавноходките на територията на Швеция, става 116. В рискови условия въпросните създания изпадат в положение на анабиоза, което може да продължи с години и даже десетилетия. Една от най-невероятните " суперсили " на бавноходките е устойчивостта на радиация.

Xerobiotus gretae стана третият скотски тип, кръстен на Грета Тунберг. На нейно име са наречени още вид дребни охлюви от Борнео и микроскопична буболечка от семейство Ptiliidae.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР