Шведската прокуратура повдигна днес обвинения на мъж, заподозрян, че е

...
Шведската прокуратура повдигна днес обвинения на мъж, заподозрян, че е
Коментари Харесай

Швеция повдигна обвинения на мъж, заподозрян във финансиране на забранената ПКК

Шведската прокуратура повдигна през днешния ден обвинявания на мъж, обвинен, че е набирал средства за финансиране на неразрешената Кюрдска работническа партия (ПКК), която през 1984 година се подвигна на оръжие против турската страна, съобщи " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция.

Според прокуратурата това е първият случай, когато на човек в Швеция са повдигнати обвинявания в опит да даде финансови средства на ПКК, която е оповестена за терористична организация от Турция, Европейски Съюз и Съединени американски щати. Той идва в внимателен миг за връзките на страната с Турция, отбелязва " Ройтерс ".

" Разследването поддържа съмненията, че мъжът е работил от името на Кюрдската работническа партия ", сподели шведската прокуратура. Според изказването против мъжа, който е на 40 и няколко години, са повдигнати обвинявания, защото е обвинен в изнудване при изключително тежки условия, както и в съществено закононарушение, обвързвано с огнестрелно оръжие, и опит за финансиране на тероризъм.

Случаят идва в миг, когато Турция към момента блокира молбата на Швеция за участие в НАТО, частично тъй като твърди, че тя укрива поддръжници на групировки, които Турция счита за терористични.

Разговорите сред двете страни по отношение на присъединението на Швеция към НАТО през идната седмица,
отбелязва " Ройтерс ". Швеция, която кандидатства за присъединение към НАТО предходната година след нахлуването на Русия в Украйна, желае преди срещата на върха на алианса в средата на юли във Вилнюс. Само Турция и към момента не са одобрили кандидатурата. Финландия, която кандидатства дружно с Швеция и в началото беше блокирана от Анкара, през април.

Швеция твърди, че е изпълнила всички условия на тристранния пакт с Турция и Финландия, подписан в Мадрид през юни предходната година, с цел да улесни пътя към участие в НАТО.

Но съгласно Турция Швеция не е стигнала задоволително надалеч, с цел да успокои опасенията ѝ за сигурността.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg