Шведската мебелна верига IKEA планира да премести повече производство в

...
Шведската мебелна верига IKEA планира да премести повече производство в
Коментари Харесай

IKEA ще премести производство в Турция, за да скъси веригата на доставки

Шведската мебелна верига IKEA възнамерява да реалокира повече произвеждане в Турция, с цел да сведе до най-малко проблемите с световните вериги на доставки и нарасналите разноски за това, разгласи основният финансов шеф на компанията за страната. Кресла, дрешници и кухненски мебели ще бъдат правени в южната ни съседка, като до момента те са били създавани в Азия.

" Поради проблеми с доставките, с които се сблъскахме по време на пандемията от Covid - 19, ние се опитваме да имаме повече произвеждане в Турция ", съобщи основният финансов шеф на IKEA за Турция Керим Нисел пред Reuters. " По време на и след пандемията всички видяха, че диверсификацията е извънредно значима. Може да не е добра тактика да произвеждате продукти в една страна и по-късно да се пробвате да ги транспортирате по целия свят ", прибавя той. Шведската компания към този момент разполага със 7 магазина в страната, а коефицентът й износ-внос за Турция е 3:1.

Друг фактор, изиграл роля при вземането на решението, са високите цени на товарните транспорти. Нисел изяснява, че сега транспорт на резервоар от Азия коства 12 хиляди $, спрямо 2 хиляди преди началото на пандемията. " По-логично е те да бъдат създадени по-близо до мястото, където се продават. Ето за какво желаеме да ги произвеждаме в Турция ".

Според вицепрезидента на страната Фуат Октай, Турция е чудесна опция за компании, искащи да пренесат производството си по-близо до купувачите. " Турция със стратегическото си местонахождение съставлява мощна опция на азиатската индустриална мрежа още преди ерата на Covid ", твърди той.

Въпреки това странта изпитва проблеми, които я вършат по-особена дестинация за вложения. Инфлацията в Турция сега е 19.25%, което прави задържането на вложенията доста по-трудно. " Наистина е мъчно да се хеджират валутните позиции, когато лихвените проценти са над 20% ", сподели Нисел и прибавя, че компанията употребява 3 до 6-месечни хеджиращи контракти, с цел да компенсира неустойчивостта на валутата. Преди дни Турция смъкна главния си лихвен % до 18%. Председателя на Турската национална банка е един от дребното хора, които споделят визията на президента Раджеп Таип Ердоган, че инфлацията може да бъде преборена не с повдигане на главния лихвен %, а със събаряне.

IKEA не е единствената компания, взела сходно решение в последните месеци на безценен транспорт и проблеми с доставките. Benetton разгласи, че желае да прекъсне продукцията си в Азия, като за задачата ще прави тази активност в фабрики в Сърбия, Хърватия, Турция, Тунис и Египет.

Шведската мебелна верига IKEA възнамерява да реалокира повече произвеждане в Турция, с цел да сведе до най-малко проблемите с световните вериги на доставки и нарасналите разноски за това, разгласи основният финансов шеф на компанията за страната. Кресла, дрешници и кухненски мебели ще бъдат правени в южната ни съседка, като до момента те са били създавани в Азия. " Поради проблеми с доставките, с които се сблъскахме по време на пандемията от Covid - 19, ние се опитваме да имаме повече произвеждане в Турция ", съобщи основният финансов шеф на IKEA за Турция Керим Нисел пред Reuters. " По време на и след пандемията всички видяха, че диверсификацията е извънредно значима. Може да не е добра тактика да произвеждате продукти в една страна и по-късно да се пробвате да ги транспортирате по целия свят ", прибавя той. Шведската компания към този момент разполага със 7 магазина в страната, а коефицентът й износ-внос за Турция е 3:1.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
0 0

Капитал Фейсбук Twitter
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР